[[ product ]] is toegevoegd aan uw [[ cart_link ]]. [[ continue_link ]] of [[ checkout_link ]]. winkelwagen Verder winkelen bestellen

Ingredients

Musk als veelzijdig parfum ingredient

Musk als veelzijdig parfum ingredient

Als je de term 'musk' als geur-bestanddeel in parfums tegen komt, kan dit op twee totaal verschillende type geuren duiden:

 1. clean: crèmig, zacht, smeuïg, de geur van verzorgde warme huid.
 2. dirty: sensueel, dierlijk, de geur van warme intieme huid.
  Moschus-hert

  Oorspronkelijk (sinds de 6e eeuw) werd musk van dierlijke oorsprong gebruikt, vooral uit de (geslachts)klieren van de mannelijke moschus-hert. Het woord musk is dan ook ontstaan uit het Perzische woord 'moshk' (Sanskrit 'muska') wat 'testikel' betekent. 
  De dierlijke musk werd zowel als aphrodisiacum, als fixeermiddel en als verleidelijke geurstof in parfums gebruikt. De ultieme geursensatie in die tijd was de Tonkin-musk. 
  Gelukkig is in 1979 dit gebruik wettelijk verboden en is het moschus-hert een beschermde diersoort. 
  Om een gelijksoortig intiem 'dirty' akkoord in parfums te creëren, wordt (nog maar zelden) ook civet (van de klieren van de civet-kat) en castoreum ('bever-geil') gebruikt.

  Synthetische musk: witte musk
  In de zestiger en zeventiger jaren zijn er veel synthetische alternatieven gekomen, zodat een parfumeur zowel het fixerende effect als de geurbeleving kan bereiken zonder geurstoffen van dierlijke oorsprong te gebruiken.

  helvetolide
  De grootste groep synthetische musks zijn bekend als 'witte musk' (white musk). Ze geven een schoon, licht poederig, 'soapy' en zoet, zijdezachte geur in de basis, lang aanhoudend en het beste ontwikkelend op de huid zelf. Voorbeelden zijn:  Galaxolide, Ambrettolide. Helvetolide en Romandolide.
  Ook bestaan er enkele synthetische musk-soorten die niet alleen 'clean' ruiken, maar juist die 'dirty' twist aan een parfum kunnen geven, zoals Muscone, Civetone en Ambroxide.

  'Plantaardige' musk: ambrettezaad
  Tenslotte noemen we nog graag ambrette zaad als een soort plantaardige musk-soort: Abelmoschus moschatus ook wel ambrette zaad genoemd, wordt gewonnen uit de hibiscus bloem en ruikt ook zacht musky, met een subtiele nootachtige en zoete zweem.

  Ontdek parfums uit onze collectie waar musk een belangrijke rol in speelt.
  Amber als akkoord of ingredient

  Amber als akkoord of ingredient

  Wat is amber?

  Ambergeuren zijn warme, volle, zonnige en vaak sensuele geuren.   

  Met de term amber in parfums kunnen verschillende dingen bedoeld worden: 

  • amber akkoord,
  • ambergris (ook wel ambra of grijze amber genoemd), 
  • of synthetische alternatieven zoals Ambroxan.

  Amber akkoord

  Parfumeurs kunnen met de juiste combinaties prachtige volle akkoorden in parfums maken, die de creatie een warmte en diepte geven, smeuïg en sensueel. Een veel gebruikte combinatie, die we ook amber akkoord noemen, is het rijke samenspel van vanille, benzoïne, labdanum en musk. Ook variaties hiervan worden gebruikt, met steeds dit rijke zonnige resultaat.

  Ambergris

  Ambergris (van het Franse ambre gris= grijze amber) kan in de darmen van een klein deel van de mannelijke potvissen ontstaan en is een reactie op de scherpe inktvis-bekken die door de maag in de darmen terecht komen. Er wordt een soort cholesterol-achtige substantie omheen afgezet en dat groeit steeds verder aan.
  
Door uitscheiding (via de anus) belanden de brokken op zee, en ze verstenen onder invloed van zout en de zon. Als grijze brokstukken van soms wel enkele tientallen kg spoelt ambergris aan op het strand. 

  
Doordat het een zeldzame vondst is met hoogwaardige eigenschappen wordt er een hoge prijs betaald voor deze brokstukken (strandjutters, opgelet!). Ambergris wordt door de hoge waarde ook wel 'floating gold' genoemd.
  De brokstukken worden vervolgens verpulverd om er een extract of tinctuur van te maken, zodat het in parfums kan worden ingezet.

  In 2013 spoelde, bij hoge uitzondering, een gestorven potvis aan op Texel, met 83 kg (!) ambergris (een nóg grotere uitzondering) in zijn darmen. De geurexperts van Annindriya hadden het voorrecht samen te mogen werken met Ecomare om de kwaliteit en waarde te bepalen van de ambergris en de verkoop te begeleiden. A once in a lifetime experience! Hart van Nederland maakte hier een reportage bij Annindriya Perfume Lounge over.

  AmbroxanHet wordt steeds zeldzamer dat een parfumeur natuurlijke ambergris gebruikt. Door de hoge prijzen van ambergris en de schrikbarende afname van het aantal potvissen zijn er enkele zeer bruikbare synthetische alternatieven voor ambergris ontwikkeld. Ambroxan, Ambrox, Ambreine en Grisalva zijn enkele handelsnamen van deze aromachemicals. 

  Hoe ruikt het? 

  Als in parfum context wordt gesproken over amber, weet je nu dat er vooral op de totale geurbeleving slaat en vaak op amber-akkoord slaat: zonnig, warm, vol, sensueel.
  Het echte hoogwaardige ambergris heeft een prachtige complexe geur, die op zichzelf staat. Bij ambergris ruik je bijna niets in de top, maar des te meer in de basis: warm, zoutig, sensueel, zoet, dierlijk, musk-achtig. Ambergris heeft een enorme “sillage” of “staying power”, daarmee bedoelen we hechting op de huid, zodat je het lang blijft ruiken.

  Geen barnsteen

  In parfum bedoelt men met amber niet barnsteen. Barnsteen is versteende hars uit oerbossen wat wel 50 miljoen jaar oud kan zijn! Barnsteen is geel, goud, oranje, bruin, honingkleurig en wordt ondermeer veel gebruikt in sieraden. Net als een steen weinig geur afgeeft, ruikt barnsteen niet of nauwelijks.

  Kijk maar eens rond in deze collectie van amber geuren of waar amber een belangrijke rol in speelt.