Wat zijn aldehydes?

aldehyde in parfums - aldehydische parfumsAldehydes zijn een groep synthetische verbindingen, die sinds begin vorige eeuw een revolutie te weeg brachten in parfumland. Het is een groepsnaam voor een type chemische verbindingen. Overigens komen bepaalde aldehydes ook in de natuur voor.
Voor de liefhebbers van de technische details: het zijn organische verbindingen met een carbonyl-groep waaraan een waterstofatoom is gebonden: R-CH=O).

Hoe ruikt het?

Goed gecombineerd in een compleet parfum geeft het de hele creatie als het ware een lift, die mogelijk zeperig poederig schoon aan kan doen, het geeft een bepaald stralend sprankelend karakter mee en tilt de hele geur als het ware op. Als je een aldehyde puur onder je neus zou houden is het moeilijk te plaatsen wat te ruikt. Je hebt geen referentiekader dat je aan bestaande geuren uit bijvoorbeeld de natuur doen denken. Je ruikt het als het ware ‘hoog in je hoofd’. Er bestaan veel verschillende aldehydes met ook uiteenlopende geurprofielen. De meeste hebben een erg sterke geur met een licht vettig waxy karakter met een ijle haast metalige twist. Andere aldehydes kunnen ook een citrus, mandarijn-achtige geur of een rozig akkoord verspreiden. 

Hoe wordt het gebruikt?

De chemische geurstoffenindustrie ontdekte rond 1900 de mogelijkheden van synthetisch gemaakte aldehydes. Aldehydes hebben van zichzelf niet direct een fantastische geur die uitnodigt om dit als centraal thema voor een parfum te nemen. Hun kracht komt pas tot uiting als aldehydes gecombineerd worden met andere geurcomponenten, zoals bloemen. Vaak geven kleine hoeveelheden het mooist effect.

Waar wordt het in gebruikt?

Chanel No 5 Het eerste succesvolle en bekende parfum waar aldehydes in werden toegepast, is het in 1921 gecreëerde legendarische Chanel 5. Er doen verschillende verhalen de ronde, hoe de parfumeur Ernest Beaux in zijn parfumvoorstellen voor Coco Chanel een ongekende hoge hoeveelheid aldehydes toe heeft gepast. Was het een rekenfout van de parfumeur-assistent, die per ongeluk een nul extra achter de formule plaatste, of was hij zelf bewust zo innovatief geweest? 
Andere parfums waar het aldehydische karakter sterk is zijn bijvoorbeeld Estée Lauder’s White Linen, Caron’s Nocturnes, MariaL Yours Truly en YSL’s Rive Gauche. Behalve in parfums worden aldehydes ook veel toegepast in wasmiddelen, en dragen ze voor een groot deel bij aan de nu zo typische schone was geur.

Onderstaand een paar echt aldehydische parfums. Verder zijn hier de parfums in onze uitgebreidere collectie met aldehydes te ontdekken.