Wat is het?

benzoine styrax in parfumsBenzoïne is een hars. Deze hars is een kleverig sap, afkomstig uit de schors van een tropische boom die bijzonder hoog kan worden: de benzoëboom (Styrax). Deze boom is te vinden in Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam (benzoine Siam, van styrax tonkinensis) en op Java en Sumatra (benzoine Sumatra, van styrax benzoin). De hars wordt verkregen door een inkeping te maken in de stam van de boom. Wanneer het uit de boom komt, is de hars nog vloeibaar maar droogt al snel op in kleine, broze balletjes, vaak goudachtig van kleur.

Hoe ruikt het?

Benzoïne is zoet, zacht geurend. Het ruikt vanilleachtig. En het geeft ook een drop & likeurachtige geur af. Naast deze geuren heeft het ook iets poederigs, melkachtigs en kruidige tonen. Wanneer je die kleine broze bolletjes vloeibaar maakt, wordt de geur sterker en kruidiger. Benzoine Sumatra heeft daarnaast ook licht kaneel-achtige tonen. In de parfumerie gebruik je ook wel het woord balsamisch.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

De drie wijzen uit het Oosten namen volgens het bijbelverhaal geschenken mee voor het kerstkind: goud, wierook en mirre. Maar volgens onderzoekers was het geen goud maar benzoïne, een zoetgeurende hars met een goudachtige kleur. Deze hars was in die tijd net zo kostbaar als goud. De verwarring is ontstaan omdat de woorden goud en benzoïne in het Arabisch – de taal van de drie wijzen uit het Oosten (Arabië) – op elkaar lijken. Aan het einde van de 19de eeuw ontdekte August Ponsot dat als je Armeens papier doopt in benzoïne, gemengd met alcohol, het de lucht klaart en een prettige geur afgeeft. Bij de Wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs won hij een prijs met deze uitvinding.

Benzoïne kom je vaak tegen in oriëntaalse geuren. Maar het wordt ook gebruikt in citrus- en houtgeuren.

In onderstaande geuren komt benzoïne goed tot zijn recht. Meer parfums met benzoïne zijn te ontdekken in onze uitgebreide collectie met benzoïne als ingredient.