bergamot in parfumsBergamotolie werd al heel vroeg in parfums gebruikt. In 1695 kwam het al voor in de eerste eau-de-cologne. Ruik maar eens aan 4711 (Kölnisch Wasser)! Bijna iedereen herkent bergamot ook als aroma in de geurige Earl Grey thee. In de parfumindustrie is het een zeer belangrijk ingrediënt, vast aanwezig in eau-de-colognes en bijna altijd in fougère en chypre geuren.

Wat is het?

bergamot plant Bergamot is een citrusvrucht die qua grootte tussen een citroen en een limoen zit. De vrucht groeit aan een boom die ongeveer vier meter hoog wordt. Hij wordt gekweekt in Zuid-Italië (Sicilië, Calabrië) en in Ivoorkust, Guinee en Brazilië. Oorspronkelijk komt de naam van de vrucht uit Bergamo, een stad in het noorden van Italië.
Het is waarschijnlijk een kruising tussen de Citrus limetta (een soort citroen) en de Citrus aurantium (een zure sinaasappel). De bergamot-olie wordt door middel van koude persing uit de schil van de vrucht gehaald. Ontdek hier nog meer in onze blog plus video over bergamot.

Hoe ruikt het?

Bergamot ruik je veel vaker dan je denkt. Het is een favoriet ingrediënt van veel parfumeurs om frisheid aan een creatie toe te voegen. Je ruikt het ook als eerste omdat het altijd in de top van de geur wordt gebruikt en relatief vluchtig is.
Het is een sprankelende en vrolijke geur. Het geeft een energieke frisheid in parfums en ruikt minder zuur dan een citroen. Het heeft een aromatische geur met een licht peperig kruidig accent.

Hieronder staan enkele parfums waar bergamot de hoofdrol in speelt. Mocht je nog meer parfums met bergamot willen ontdekken, kijk dan ook op onze uitgebreide collectie van parfums met bergamot.