Citroen is misschien wel de meest bekende citrusvrucht. We gebruiken haar vaak in de keuken om haar verfrissende zure sap. In parfums wordt vaker de aromatische schil van de citroen gebruikt om de karakteristieke geur.

citroen

Wat is de oorsprong?

Citroenen groeien aan een boom uit de wijnruitfamilie (Rutaceae). Deze boom groeit over de hele wereld. De ellipsvormige gele vrucht van de boom wordt gebruikt voor culinaire en niet-culinaire doeleinden. 

De karakteristieke geur van een citroen komt voornamelijk uit de schil waar de meeste geurmoleculen zitten. De geurmoleculen van citrusvruchten zijn erg vluchtig, dit betekent dat ze als een van de eerste ingrediënten vervliegen in een parfum. Daarom wordt citrus vaak in de top van een parfum gebruikt. Vaak vindt je in parfums de combinatie met peper of vetiver om het frisse karakter in een parfum langer te laten duren.


Hoe ruikt het?

Zuur, aromatisch, zoete ondertoon, helder, vrolijk en levendig.

Wist je dat?

- Omdat citrusvruchten zo vluchtige geurmoleculen bevatten, kan je parfums met veel citrus het beste in de koelkast bewaren. Zoals ook Smile & Shine van The Zoo (wat 3 soorten Italiaanse citrusvruchten bevat).
- Citroen rijk is in vitamine C en daardoor ons immuunsysteem ondersteunt.
- Naast de vruchten ook de bladeren van de boom een heerlijk aromatische geur verspreiden. Deze bladeren vind je in parfums maar ook in gerechten geven ze een licht bitter-zure maar vooral aromatische smaak.