De wetenschappelijke naam van deze prachtige plant komt uit het Grieks (iris = regenboog) en verwijst naar de uitbundige en prachtige kleuren van deze bloem. Iris is ook de naam van een Griekse godin, Irida, die volgens de legende een regenboog gebruikte om van de hemel naar de aarde komen en de wil van de Goden over te brengen naar de mensen. Toen zij de aarde aanraakte, bloeide prachtige irisbloemen uit elk van haar voetstappen!

Wat is het?

Iris is een bloemsoort. Er zijn meer dan 300 irissoorten in de wereld. Voor de parfumindustrie worden er drie soorten gebruikt: 
• Iris Pallida
• Iris Florentina
• Iris Germanica

De Iris Pallida wordt het meest gebruikt in de verfijnde parfumerie.

De iris komt oorspronkelijk uit het verre oosten waarna zij geëxporteerd werd naar Zuid-Europa. Tegenwoordig komt de grootste productie uit Marokko en Italië (Florence).

Hoe wordt iris gebruikt?

De olie uit de iris wordt niet gewonnen uit de bloem (hoewel sommige soorten iris bijzonder kunnen geuren), maar uit de wortelstok (rhizoom). Een wortelstok groeit vaak horizontaal onder de grond en kan steeds ombuigen om vandaaruit een nieuwe plant te laten ontstaan. Het groei proces van de wortelstok duurt ongeveer 3 jaar.
Het drogen van de wortel duurt vervolgens ook drie jaar om een optimaal geureffect te bereiken. Verse iris wortels geven haast nog geen geur af, de verfijnde geur ontstaat pas tijdens het lange rijping/ageing proces, waarbij ondermeer de karakteristieke ironen (alpha-irone en gamma-irone) worden gevormd. De wortels worden na het drogen vermalen en in water gedompeld en met stoom gedistilleerd. Een waxy substantie blijft dan over: de irisboter of concrète. Vanuit de irisboter kan een iris absolute gewonnen worden, door "wassen" met ethanol. Iris absolute is nog rijker aan ironen dan irisboter.
1000 kg iriswortels brengt slechts 2 kg irisboter op, vandaar de zeer hoge prijs!

Hoe ruikt het?

iris flowerIrisboter en absolute ruiken bloemig met houtachtige tonen. In parfum krijgt het iets poederigs en kan het prettig boterachtig ruiken. Daarnaast, tref je ook iris-geuren aan met een lichte metaalachtig toon, zilverig haast. In een hoogst verfijnde staat, kan de iris-olie zelfs naar viooltjes ruiken (in het Duits wordt de iriswortel zelfs wel ‘Veilchenwurzel’ genoemd). Kortom, het heeft een zeer nobele, hoogwaardige, elegante geur.

Hoe wordt het gebruikt?

Iris werd vroeger gebruikt in medicijnen en aromatherapie. Tegenwoordig genieten we vooral van iris als elegante ‘hart noot’ in parfums.

In de onderstaande video vertelt Christopher Sheldrake, parfumeur bij Chanel, over Iris Pallida.In onderstaande geuren komt het ingrediënt iris goed tot zijn recht. Meer parfums met iris zijn te ontdekken in onze uitgebreide collectie met iris parfums.