Jasmijn is een veel gebruikt ingrediënt in de parfumindustrie. Jasmijn wordt terecht ‘de bloem der bloemen’ genoemd. Dat mag ook wel met zo’n naam: het Perzisch woord yasmin betekent ‘geschenk van God'.Jasmijnbloemetjes zijn meestal wit, klein en stervormig.

Vele soorten jasmijn

Jasmijnbloemen zijn er in meer dan 200 soorten. In de parfumindustrie worden vooral twee soorten jasmijn gebruikt:


  • Grandiflorum – meest gebruikt in parfums: is vol en mild van geur met vele facetten als bloemig, fruitig, dierlijk, poederig, groen.

  • Sambac (ook bekend als Arabische jasmijn of Pikake) – is voller, kruidiger en meer musky dan Grandiflorum, ruikt mysterieuzer en exotischer.Aan het einde van deze eeuw was jasmijn volop in Grasse te vinden en werd het een heel belangrijk ingrediënt in de parfumerie, met name doordat jasmijnolie toentertijd vooral werd gebruikt om (de anders minder plezierig riekende) leren handschoenen te parfumeren. Tegenwoordig komt de meeste productie van jasmijn uit India en Egypte. Verder komt het uit China, Italië en Turkije.


Hoe wordt jasmijn geoogst?
De tere bloemblaadjes moeten voorzichtig, en 1 voor 1 met de hand (!), voor zonsopgang geplukt worden om daarna meteen verwerkt te worden. Als je er te lang mee wacht om het te verwerken is de geur voor een groot deel verdwenen. Een ervaren plukker kan in een ochtend 3 kg bloemblaadjes plukken. Voor 1 kg olie heb je 9 miljoen bloemblaadjes nodig! Met andere woorden: 8000 voorzichtig met de hand geplukte individuele bloemetjes leveren 1 gram jasmijn absolue!
Dan wordt ook duidelijk waarom de olie zo kostbaar is…

De miljoenen jasmijnblaadjes belanden in een grote ketel, waar de jasmijnolie kan worden verkregen door solvent extractie (extraheren met behulp van een oplosmiddel). Ook het meer geavanceerde en mildere extractie vorm 'Kritische CO2 extractie' vindt steeds meer plaats.

De beste tijd voor de oogst is tussen juni en oktober, met als topmaanden juli en augustus. Als je in Grasse bent in deze maanden, mis het niet!


Hoe ruikt het?
Jasmijn ruikt bloemig, fruitig, dierlijk, poederig en rijk. Het kan soms bijna bedwelmend ruiken; zeker niet lieflijk of bevallig, maar juist dierlijk en wulps. 
Dit komt mede door de indol, een geur-ingrediënt dat van nature in jasmijnolie aanwezig is. Pure indol (als je dit isoleert van de rest van de jasmijnolie) ruikt zwaar en sterk, bijna naar teer en asfalt.

In onderstaande geuren komt jasmijn goed tot zijn recht. Meer parfums met jasmijn zijn te ontdekken in onze uitgebreide collectie met jasmijn als ingrediënt.