Stoer, ruw, dierlijk, sensueel, delicaat en krachtig, of juist zacht en soepel: een leer akkoord in een parfum geeft altijd een bijzondere touch. Denk aan de geur van een leren jas, suede schoenen, de binnenkant van een leren tas, of een oude Chesterfield: allemaal rijke associaties om van te genieten.

Echt leer wordt niet toegevoegd in parfums; een parfumeur kan op verschillende manieren een 'leerakkoord' creëren, zoals bijvoorbeeld met berkenteer, castoreum, styrax, oudh, labdanum, tabak of quinolines, maar ook met het synthetische akkoorden Safraleine. 

Leren handschoenen: daar waar het mee begon

De geur van leer is al eeuwen onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van parfum. Vanaf de middeleeuwen vestigden leerlooiers zich in het provinciaalse Grasse in Frankrijk. Er was een levendige handel tussen hen en kopers uit Italië, voornamelijk Genoa en Pisa.

Echter de geur van het gelooide leer was zo onaangenaam dat de Franse noblesse er niet warm voor liep. In Spanje werd leer vaak met een mengsel van oliën van kruiden en bloemen geparfumeerd. “Peau d’Espagne” (de huid van Spanje) was geboren. In Italië begon men aan het einde van de 15e eeuw met het parfumeren van het leer met een basis van onder andere amandelen, een vondst van Markies Pompeo Frangipani.

Toen Catherine de Medici tijdens een bezoek aan Grasse een paar geparfumeerde leren handschoenen cadeau kreeg van de leerlooier Monsieur Molinard, was zij zeer verguld met dit geurige aandenken. Het parfum wat hij had gebruikt om de geur van het leer te maskeren was een melange van lavendel, oranjebloesem en andere planten en bloemen uit de omgeving. 
Dit geschenk was zo'n groot succes onder de Franse adel dat er in Grasse een industrie ontstond rondom het parfumeren van luxe lederen goederen. 

Russisch Leer

In de 19e eeuw was het in Rusland voor dansers en soldaten gebruikelijk om de leren schoenen waterdicht te poetsen met geurige essences; van bijvoorbeeld berkenteer, styrax maar ook de geur van tabak. Wat moeten de schoenen van deze heren bijzonder geroken hebben! Deze ontwikkeling leidde tot de creatie van Guerlain’s Cuir de Russie in 1872 en vele andere bekende huizen zouden hun eigen 'Cuir de Russie' in een flesje op de markt brengen, zoals Chanel in 1924, L.T. Piver in 1939 en Creed in 1953.

De laatste decennia heeft leer in parfum een comeback gemaakt, veel mainstream merken hebben geuren met leer in de hoofdrol uitgebracht. Het is bijzonder hoe het maskeren van de geur van gelooid leer uiteindelijk is uitgeroeid tot een aparte geurfamilie! 

Hoe ruikt leer?

Het leerakkoord in parfums kenmerkt zich door een groot bereik, van donker diep leer tot zacht en soepele suede. Vaak hebben de parfums een droog gevoel, de geurfamilie wordt ook vaak als dry woods omschreven. In donkerdere leerparfums kan je geurnoten ruiken zoals: rokerig, verbrand haast (berkenteer), dierlijk (castoreum), zoutig, houtig (oudh) en balsamisch (styrax). Maar ook sporen van teer en tabak kunnen voorkomen in deze parfums. 

Het zachtere suede gevoel wordt uitgedrukt door warm hout, amber en amandelnoten. Dat ruik je heel goed in de synthetische ingrediënten Suederal en Safraleine, maar ook in isobutyl quinoline wat zelfs wat groene noten heeft.

Mannelijk of vrouwelijk?

Leer parfums zijn er voor iedereen, deze geurfamilie wordt door mannen en vrouwen geliefd. Stoer, elegant, dierlijk, baldadig of verleidelijk: het kan allemaal.

Tip: parfumeer eens een leren armbandje of je leren handschoenen met je favoriete parfum en kijk hoe de geur van het leer jouw parfum ondersteunt. 

Verwen jezelf met een mooie leer parfum uit de onderstaande selectie. Hier staan parfums waar leer een duidelijk centraal thema. Ook kun je nog uitgebreider rondsnuffelen in de uitgebreide collectie waar leer als akkoord wordt ingezet naast andere ingrediënten.