Wat is het?

Mirre is een gomhars. Het wordt gewonnen uit een struik, met de naam Commiphora. Commiphora is een Grieks woord: ‘kommi’= gom, kleefstof en ‘pherein’ = drager. Het betekent dus letterlijk drager van kleefstof.
De mirre wordt verkregen door een inkeping in de schors te maken zodat de korrelige hars verkregen kan worden. Bij zeer warme temperaturen sijpelt de hars vanzelf uit de struik. Door stoom destillatie worden de korrels in een olie omgezet. Mirre wordt twee keer per jaar geoogst.
De struiken groeien in droge woestijngebieden en komt oorspronkelijk uit Somalië. Nu groeit het ook in Ethiopië, Jemen, Saoedi-Arabië en India.

Hoe ruikt het?

mirre harsMirre ruikt warm, amberachtig, aromatisch, harsig, balsamisch en sensueel. Soms met een rokerige en stroperige karakter.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Mirre is net als frankincense veel gebruikt als wierook bij religieuze diensten (katholieke kerk!). Daarnaast werd het gebruikt als balsem ter conservering van het lichaam. Zo is het ondermeer gevonden in het graf van Toetanchamon.

Voor de warme en rijke akkoorden van mirre in parfums ontdek onderstaande geuren en snuffel ook eens door en aan onze uitgebreide selectie met mirre als ingrediënt.