Als je de term 'musk' als geur-bestanddeel in parfums tegenkomt, kan dit op twee totaal verschillende type geuren duiden:

  1. clean: crèmig, zacht, smeuïg, de geur van verzorgde warme huid.
  2. dirty: sensueel, dierlijk, de geur van warme intieme huid.

We beginnen dit blog met een beschrijving van die laatste, de dierlijke musks, deze komen van dierlijke oorsprong, hebben een rijke geschiedenis en zijn nu gelukkig verboden.

Dierlijke musk van het Moschus-hert

Muskus hert F. SpangenbergMusk van dierlijke oorsprong wordt al eeuwenlang gebruikt, vooral die van de geslachtsklieren van het mannelijke moschushert. Het woord 'musk' is afkomstig van het Perzische woord 'moshk' in het Sanskriet 'muska' wat 'testikel' betekent.
Deze dierlijke musk werd zowel als afrodisiacum, als fixeermiddel en als verleidelijke geur in parfums gebruikt. De ultieme geursensatie was Tonkin-musk, al in de oudheid prezen de Chinezen de prikkelende kracht van Tonkin-musk. De islam schonk Tonkin musk zulke goddelijke deugden dat het werd vermengd met het cement van moskeeën. Op deze manier zou het zijn aroma afgeven in de hitte van de zon.
De geur van musk is zo doordringend dat theeschepen weigerden het te vervoeren, uit angst dat hun hele lading ernaar zou gaan ruiken.

Lange tijd was deze geur, afgeleid van het muskushert van de Himalaya, een van de meest waardevolle ingrediënten van het palet van de parfumeurs, met zijn sensuele uitstraling en zijn vermogen om alle essences vast te houden en te versterken.
Het gebruik van Tonkin-musk werd in 1979 bij wet verboden en het moschushert is nu een beschermde diersoort, omdat er bijna op werd gejaagd.

Om een ​​soortgelijk intiem 'dirty' akkoord in parfums te creëren, kan civet, uit klieren van de civetkat, en castoreum (een afscheiding van mannelijke bevers) worden gebruikt. Al zijn deze nu gelukkig ook zeldzaam en komen er steeds meer synthetische en diervriendelijke alternatieven. Voorbeelden van synthetische musks die een 'viezige' draai aan een parfum kunnen geven zijn Muscone, Civetone en Ambroxide.
helvetolide en romandolide

Synthetische musk: schone, witte musk
In de zestiger en zeventiger jaren zijn er veel synthetische alternatieven gekomen, zodat een parfumeur zowel het fixerende effect als de geurbeleving kan bereiken zonder geurstoffen van dierlijke oorsprong te gebruiken.

De grootste groep synthetische musks zijn bekend als 'witte musk' (white musk). Ze geven een schoon, licht poederig, zeepige, zoete (soms zelfs licht fruitig), zijdezachte geur in de basis. Deze houden zeer lang aan en ontwikkelen het beste op de huid zelf. Voorbeelden zijn: Galaxolide, Ambrettolide, Helvetolide, Romanolide, Sylkolide en Serenolide.
Ook bestaan er enkele synthetische musk-soorten die niet alleen 'clean' ruiken, maar juist die 'dirty' twist aan een parfum kunnen geven, zoals Muscone, Civetone en Ambroxide.


Plantaardige musk: ambrettezaad
Tenslotte noemen we nog graag ambrettezaad als een soort plantaardige musk-soort. Abelmoschus moschatus, ook wel ambrette zaad genoemd, wordt gewonnen uit de hibiscus bloem en ruikt ook zacht musky, met een subtiele nootachtige en zoete zweem. Bekijk hier al onze parfums met ambrettezaad