Als je de term 'musk' als geur-bestanddeel in parfums tegenkomt, kan dit op twee totaal verschillende type geuren duiden:

  1. clean: crèmig, zacht, smeuïg, de geur van verzorgde warme huid.
  2. dirty: sensueel, dierlijk, de geur van warme intieme huid.

Dierlijke musk van het Moschus-hert

Oorspronkelijk (sinds de 6e eeuw) werd musk van dierlijke oorsprong gebruikt, vooral uit de (geslachts)klieren van de mannelijke moschus-hert. Het woord musk is dan ook ontstaan uit het Perzische woord 'moshk' (Sanskrit 'muska') wat 'testikel' betekent. 
De dierlijke musk werd zowel als aphrodisiacum, als fixeermiddel en als verleidelijke geurstof in parfums gebruikt. De ultieme geursensatie in die tijd was de Tonkin-musk. 
Gelukkig is in 1979 dit gebruik wettelijk verboden en is het moschus-hert een beschermde diersoort. 
Om een gelijksoortig intiem 'dirty' akkoord in parfums te creëren, wordt (nog maar zelden) ook civet (van de klieren van de civet-kat) en castoreum ('bevergeil') gebruikt.

helvetolide en romandolide

Synthetische musk: schone, witte musk
In de zestiger en zeventiger jaren zijn er veel synthetische alternatieven gekomen, zodat een parfumeur zowel het fixerende effect als de geurbeleving kan bereiken zonder geurstoffen van dierlijke oorsprong te gebruiken.

De grootste groep synthetische musks zijn bekend als 'witte musk' (white musk). Ze geven een schoon, licht poederig, zeepige, zoete (soms zelfs licht fruitig), zijdezachte geur in de basis. Deze houden zeer lang aan en ontwikkelen het beste op de huid zelf. Voorbeelden zijn: Galaxolide, Ambrettolide, Helvetolide, Romanolide, Sylkolide en Serenolide.
Ook bestaan er enkele synthetische musk-soorten die niet alleen 'clean' ruiken, maar juist die 'dirty' twist aan een parfum kunnen geven, zoals Muscone, Civetone en Ambroxide.


'Plantaardige' musk: ambrettezaad
Tenslotte noemen we nog graag ambrettezaad als een soort plantaardige musk-soort. Abelmoschus moschatus, ook wel ambrette zaad genoemd, wordt gewonnen uit de hibiscus bloem en ruikt ook zacht musky, met een subtiele nootachtige en zoete zweem. Bekijk hier al onze parfums met ambrettezaad