Wat is het?

Oranjebloesem is de bloesem van de sinaasappelboom, de sterk ruikende witte bloesem, tussen het groene blad en de oranje vruchten. Nog specifieker: het is de bloesem van de bittere sinaasappelboom, Citrus Aurantium.

De toepassingen van deze twee geurende ingrediënten van de (bittere) sinaasappelboom gaan eeuwen terug. 

Neroli en oranjebloesem worden vaak verwisseld en als term door elkaar gebruikt. Er zijn wel kleine verschillen in productiemethode en geur.

  • Neroli is het destillaat uit de sinaasappelbloesem (gewonnen door stoomdestillatie).
  • Sinaasappelbloesem absolute (oranger absolute) is het aromatische extract uit diezelfde bittere sinaasappelbloesem (gewonnen door extractie-proces).

Daarnaast zijn er nog meer geurige producten uit deze veelzijdige bittere sinaasappelboom:

  • Petitgrain (bigarade), de essentiële olie uit de takjes en blaadjes.
  • Sinaasappelolie, de koude persing uit de schilletjes van de vrucht.
  • Oranjebloesem water (Eau de Fleurs d’Orangers) is het bijproduct, het destillatiewater ontstaan bij de productie van neroli-olie.

Hoe ruikt het?

Neroli ruikt citrus-achtig, licht bitter, warm, zonnig en romantisch.  Het heeft een oranje kleur, honingachtig, en doet een beetje denken aan jasmijn. Hoewel neroli en oranjebloesem dus beide van dezelfde boom en dezelfde bloemen komen, ontstaat door het verschil in het productieproces, een ander ingrediënt en dit kun je ruiken. Neroli ruikt iets licht-frisser dan oranjebloesem, het ruikt als het ware dunner en minder zwaar. Oranjebloesem is wat zoeter en zwaar-bloemiger van karakter en heeft iets van de rijke geur van jasmijn (indol-achtig voor de kenners).