Je ziet steeds vaker het ingredient 'oudh' (ook wel als 'oud' geschreven) genoemd worden in parfums. Wat is het, waar komt het vandaar en hoe ruikt het?

Wat is Oudh?
Oudh wordt gewonnen uit de tropische boom Agar Aquilaria, wanneer deze boom geïnfecteerd raakt met de specifieke schimmelsoort;  Phialophora Parasitica,vormt het harthout van de boom een kostbare, donkere en sterk geurende hars als bescherming tegen deze schimmel. 

Omdat de aquilaria boom zeldzaam is en het proces van harsvorming en de oogst zo complex is, is oudh één van de duurste houtsoorten ter wereld. De meest gebruikte naam is de Arabische naam oudh of oud (spreek je uit als ‘oed’). In het Nederlands wordt de term adelaarshout gebruikt. Andere namen vinden hun oorsprong uit het Latijn: ondermeer agarwood, aquilaria, agar, aloehout, agalocha, in het Japans jinko of kyara.

Hoe ruikt Oudh?

Voor Europeanen ruikt het in eerste instantie onbekend en mogelijk zelfs bevreemdend. Als je in Arabische landen geboren bent of lang gewoond hebt, ervaar je de geur waarschijnlijk als zeer bekend, comfortabel en feestelijk. Als wij de pure olie omschrijven is het met ‘vol, complex, warm, balsamisch, aromatisch, houtig, iets rokerig, stoffig, een vleugje muffe boeken en oude kelders’.

Hoe wordt Oudh gebruikt?

Vaak wordt oudh gebruikt bij Arabische en Oosterse feesten en ceremoniële momenten, geluk en aantrekkingskracht schenkend, de kwade energie wegdrijvend. Ook treft je bij vele huizen in Arabische landen kleine branders met oudh aan. Ook in China en Japan wordt oudh al eeuwenlang toegepast, vooral als een hoog kwalitatieve wierook. Vandaar dat oudh ook wel ‘het hout der goden’ wordt genoemd. In parfums kan het worden toegepast als oudh olie (dehn al oud), als oudh hars (oud mubakhar), of als synthetische alternatief, een samengesteld akkoord.


In onderstaande geuren komt het 'Oud'ish' karakter goed tot zijn recht. Meer parfums met oud zijn te ontdekken in onze uitgebreide selectie met Oud als ingredient.