Rozen, rozen, rozen

De roos is waarschijnlijk de meest bekende bloem en natuurlijk de meest romantische bloem, als de bloem van de liefde. Rozenolie wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt in parfum en cosmetica. Gebruiken die terug gaan naar bijvoorbeeld het oude Griekenland, waar de roos de bloem van Aphrodite, godin van liefde en schoonheid, was.  De meeste rozen komen uit Frankrijk, Italië, Bulgarije, Turkije en Noord-Afrika.

In de parfumindustrie worden voornamelijk twee soorten rozen gebruikt: de May rose en de Damask-rose. May rose (rosa centifolia) heeft (haast letterlijk) 100 blaadjes per bloem. Het is de meest gebruikte roos in parfum.
Damask rose (rosa damasceneheeft een diep rode kleur, (‘liefdesroos’) deze wordt veel gebruikt in crèmes, lippenstift, lotions, poeders. 

De rozenoogst is vanaf mei tot half juni ’s ochtends vroeg. Alleen de blaadjes van de rozen worden gebruikt en moeten ook meteen verwerkt worden om de geur te kunnen behouden. De olie (ook wel rose attar of rose otto genoemd) wordt verkregen door stoomdestillatie. De roos absolue of concentraat wordt verkregen door een oplosmiddel (solvent extratie). Om 1 kg rozenolie te krijgen heb je wel 4 tot 5 ton rozenblaadjes nodig.

Hoe ruiken rozen?

Rozen ruiken zacht, delicaat en bloemig. Rozen-akkoorden zijn vaak terug te vinden in het hart van een parfum.
  • May rose (rosa centifolia) ruikt honingachtig, citroenaccent, beetje vlezig en heel rijk.
  • Damask rose (rosa damascene) ruikt meer cognac-achtig, honingachtig en kruidig.
compound chem visual about the roseDe geur van rozen bestaat van nature uit meer dan wel 300 verschillende geurcomponenten, zoals rose oxide, linalool, beta-damascenone en phenyl ethyl alcohol. Bekijk hiernaast een mooie visual van Compound Chem over de chemische samenstelling van de roos.

In onderstaande geuren komt roos goed tot zijn recht. Meer parfums met roos zijn te ontdekken in onze uitgebreide selectie met roos als ingredient.