Saffraan is niet alleen een geliefd en luxe specerij in de keuken maar ook een veelgebruikt parfumingrediënt.

Wat is het?

Saffraan zijn de stampers van de Krokus Sativus, of de saffraankrokus. De stempels en de stijlen bevatten de geur-, kleur- en smaakstoffen en worden met de hand geplukt en gedroogd. Vanwege dit arbeidsintensieve proces is saffraan duurder dan goud. Voor 1 kilo gedroogde saffraan zijn 150.000 bloemen nodig, dit staat gelijk aan ongeveer 2000 m2 saffraanplanten. 

Hoe ruikt het?

Saffraan ruikt sterk, leerachtig, zacht, aards, hooi-achtig, soms herinnert het zelfs aan rubber of plastic. De geur komt van de bestanddelen picrocrocin en safranal. Vaak wordt saffraan aan parfums toegevoegd om een leerakkoord te ondersteunen.

Wist je dat?

- Iran wereldwijd de grootste saffraanproducent is met een 90% marktaandeel.
- Het bestanddeel crocine zorgt voor de prachtige goudgele kleur.
- Saffraan is de duurste specerij op de wereld. Het wordt dan ook vaak per gram of zelfs per milligram verkocht.