Wat is het?

Sandelhout is één van de eerste houtsoorten die in parfums werd gebruikt. Het werd al gebruikt in Attars, een bijna 5000 jaar oude manier van parfumolie maken uit India en de Arabische wereld. Traditioneel heeft attar sandelhoutolie als basis.
Het meeste sandelhout komt uit India en Indonesië. In de streek Mysore in India wordt het beste en het duurste sandelhout geproduceerd. Om de beste sandelhout olie te verkrijgen moet de boom minstens 30 jaar oud zijn. Pas dan heb je de typische geur van sandelhout.

Hoe wordt de geur van sandelhout gevangen?

Om van sandelhout olie te maken wordt gebruik gemaakt van stoom destillatie. Het hart van de stam en de wortels van de boom worden tot poeder vermalen en dan gedroogd. Vervolgens wordt het gedestilleerd om een olie te verkrijgen.
Tegenwoordig is sandelhout echter een beschermde houtsoort. In de jaren ’70 zijn er zoveel bomen gebruikt dat de houtsoort in gevaar kwam en beschermd werd.
Gelukkig zijn er tal van sustainable programma's opgezet waar de bomen op een verantwoorde wijze worden geplant en herplant. Daarnaast heb je tegenwoordig zeer goede synthetische sandelhout zoals santalol en polysantol die de natuurlijke sandelhout kunnen vervangen.

Hoe ruikt het?

sandelhout

Als je aan sandelhout ruikt, ruikt je warme en volle tonen. Het ruikt naar hout, is poederachtig, zacht, crèmig en bijna een beetje melkachtig. Sandelhout ruik je het ene moment wel en het andere moment niet. Het brengt geuren in harmonie.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Van oudsher werd sandelhout gebruikt voor religieuze gebeurtenissen. Pas de laatste eeuw wordt sandelhout meer en meer gebruikt in de parfumerie zoals we dat nu kennen.
Sandelhout is een ingrediënt dat je ook bijna altijd in oriëntaalse parfums vindt en dan in de basis van een parfum. Zeker ook omdat het heel lang houdend is en je nog heerlijk op je huid kan terugvinden. Daarnaast zijn er mooie zachte creaties waar sandelhout diepte en warmte geeft.

In onderstaande geuren komt sandelhout goed tot zijn recht. Meer parfums met sandelhout zijn te ontdekken in onze uitgebreide selectie met sandelhout als ingredient.