Tuberoos, weelderige witte bloem

Wat is tuberoos?

Tuberoos (Polianthes tuberosa) is een witte bloem die 's nachts bloeit. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden is het geen familie van de roos. 

De bloem komt oorspronkelijk uit India en Mexico, de Azteken kweekten deze bloem al. Uiteindelijk is de bloem geïmporteerd vanuit India naar Europa in de 17de eeuw. Vanaf die tijd is tuberoos gecultiveerd in Grasse voor de parfumerie.
De bloem was zeer geliefd bij het Franse hof met Zonnekoning (Lodewijk XIV). De minnares van Lodewijk XIV, Madame de la Vallière, had altijd graag een aantal boeketten met tuberose om haar heen.

De bloemen worden voor zonsopgang met de hand geplukt en daarna bij voorkeur meteen verwerkt. De olie kan zowel door middel van extractie als door enfleurage verkregen worden. In deze tijden wordt de arbeidsintensieve enfleurage techniek bijna niet meer gebruikt. 
Voor 200 gram tuberoos absolute heb je 1200 kilogram (!) bloemknoppen nodig. Hierdoor is het een zeer kostbaar ingrediënt.

De geur staat als zeer verleidelijk en sensueel bekend: In de Victoriaanse tijden werd het zelfs maagden afgeraden, in de periode dat de tuberose in bloeit staat, buiten te wandelen, omdat de geur hen tot onzedelijke gedachten (en daden!) zou kunnen aanzetten.

Hoe ruikt de tuberoos?

Tuberoos is een prachtige bloem die ontzettend sterk en specifiek ruikt.  Je houdt er van of niet, het is letterlijk 'love or hate'. De tuberoos ruikt voluptueus bloemig, exotisch, gardenia-achtig, weelderig vol, crèmig, honingachtig, soms groen, tikje koppig (heady) en kan een dierlijk accent hebben (door de hoge concentratie indol). Theatraal en dramatisch in optima forma! In de Engelse taal beschrijft men de geur van tuberose ‘carnal’, letterlijk vertaald in ‘vleselijk’ en 'zinnelijk'.

Kan jij de verleidelijke geur van tuberose weerstaan?
In de natuur zie je vaak dat witte bloemen sterk ruiken. Ze kunnen de bijen en vlinders niet met hun kleur lokken, des te meer met hun geur!

tuberoos - bnr - Perfume Lounge

Luister ook naar Tanja Deurloo bij BNR FD Persoonlijk on air over de wulpsheid van tuberoos met Ellen ten Damme en Paul Laseur.