Vetiver geeft een warme, diepe en elegante geur aan parfums. Vetiver ruikt houtig, aarde-achtig (earthy), gerookt, zoutig, haast naar zilte zee.

Drie soorten natuurlijke vetiver zijn beschikbaar in het geurenpalet van een parfumeur:
* Bourbon vetiver (uit Réunion): deze soort ruikt het meest complex en zoutig.
* Haïti Vetiver: heeft een wat meer aarde-achtige geur met een groene touch.
* Vetiver van Java: ruikt het meest rokerig.

Wat is het?

vetiver rootsVetiver (met de prachtige Latijnse naam Chrysopogon zizanioides) is een grassoort die goed gedijt op vulkanische grond. Het gras komt oorspronkelijk uit India & Indonesië en is dan ook bekend onder de naam ‘Indian couch grass’ (kweekgras). Nu groeit het ook in Brazilië, China en Haïti. In de parfumindustrie worden voornamelijk de wortels verwerkt. Deze wortels kunnen wel 3 meter onder de grond groeien. De wortels worden geoogst, gewassen en daarna in de zon gedroogd. Na dit proces worden de wortels via stoom destillatie verwerkt tot een vetiver absolute. 

Hoe wordt het gebruikt?

In Calcutta en Haïti werd vetiver gebruikt voor het maken van daken, gordijnen en schuttingen: je kunt je mogelijk wel voorstellen hoe heerlijk het daar rook, als de daken of schuttingen nat werden door bijvoorbeeld de regen. Ook wordt vetiver vaak aangeplant om erosie tegen te gaan en zand minder kan verwaaien. Vetiver is een natuurlijk ingrediënt, geliefd door parfumeurs. Het kan prachtig op zichzelf staan of juist mooi in combinatie zijn met andere ingrediënten in veel vrouwelijke en mannelijke parfums.

Vetiver feitjes

  • 150 kg vetiver wortels levert 1 kg essence.
  • wortels moeten minstens 1 meter lang gegroeid zijn voordat geoogst wordt.
  • de wortels kunnen wel 3 meter lang worden.
  • Haiti produceert meer dan 50% van het wereld vetiver aanbod.

Vetiver komt prachtig tot zijn recht in onderstaande selectie. Nog meer parfums met vetiver vindt u op vetiver collectie.