Wat is het?

Frankincense is een wierook en wordt ook wel olibanum genoemd. Het woord olibanum komt van het Griekse woord libanos dat 'geurige hars' betekent.
Het is een gomhars, een aromatische, stroperige substantie afkomstig van de Boswellia boom. Deze bomen vind je vooral in Jemen en Oost-Afrika.

Om de frankincense te kunnen oogsten worden inkepingen in de schors gemaakt van volwassen Boswellia bomen. Uit deze inkepingen stroomt de hars naar buiten en wordt hard. Deze hars kan zowel direct als wierook gebruikt worden, of door stoomdestillatie geconcentreerd worden in essentiële olie van frankincense.

Hoe ruikt het?

Frankincense ruikt kruidig, houtachtig, harsig en balsemachtig. Het roept vaak ook de associatie met mirre, coniferen en peper op. Veel mensen zullen de geur van frankincense uit de kerk, met name de katholieke kerk, kennen en herkennen.

boswellia boom

 Er zijn veel verschillende kwaliteiten wierook beschikbaar: enkele veel geprezen soorten zijn Hojari en Silver.

Waar wordt het voor en in gebruikt?

Essentiële olie van frankincense wordt geprezen om haar antiseptische en genezende werking. Het wordt al eeuwen gebruikt bij religieuze rituelen. Het was zelfs kostbaarder dan goud. Net als mirre gaat de geschiedenis van frankincense 4000 jaar terug. De Egyptenaren gebruikten het al. Het was een onderdeel van kyphi, het heilige wierook van de koningen. Kyphi is een mix van wierook, mirre, honing, wijn, brem, saffraan, koriander, rozen en bessen.

De essentiële olie van frankincense wordt veel gebruikt in oriëntaalse en houtgeuren. Mooie parfums met frankincense zijn hieronder te vinden. Meer parfums met wierook zijn te ontdekken in onze uitgebreide selectie met wierook als ingrediënt.