Wat een voorrecht om 3 dagen gast te mogen zijn in Calabrië en achter de schermen, op de velden en in de fabrieken van Capua te mogen kijken en ruiken!

95% van alle bergamot in de wereld groeit in de Zuidelijke voet van Italië, Calabrië. Van deze ruim 110 ton per jaar, wordt meer dan de helft verwerkt door het toonaangevende familiebedrijf Capua, waar de vijfde generatie Capua op voortvarende en menselijke wijze hun bedrijf runt en innoveert.

Bergamot, de aromatische citrusvrucht, is een zeer geliefd ingrediënt bij parfumeurs. Naar schatting bevat 65% van de parfum-formules voor fine fragrances wel een groter of kleiner deel bergamot!

Wat we bijvoorbeeld te weten kwamen:

  • Het bedrijf Capua is in 1880 opgericht als familiebedrijf, onder de huidige kundige leiding van vader Gianfranco en zijn zonen Rocco and Giandomenico.

  • Er zijn 3 verschillende varianten bergamot gebruikt (allen citrus bergamia): 'Castagnaro', 'Feminello' en 'Fantastico'.

  • Tussen november en februari worden de bergamot-vruchten van de bomen geplukt en vers aangeleverd bij bedrijven zoals Capua.

  • De bergamot plant wordt geënt op een stam van de bittere sinaasappelboom en leven zo in volledige harmonie (zonder dat de sinaasappelstam de geur of eigenschappen van de bergamot beinvloedt, overigens).

  • De essentiële oliën uit de schil van de bergamot vruchten komen vrij door de vruchten de schrapen en te schaven. In het filmpje zie je 2 verschillende technieken en machines (de zogenaamde Sfumatrice en de Pelatrice).

  • Door middel van moleculaire destillatie kunnen verschillende fracties worden gescheiden (om verschillende geurprofielen mee te maken) en bijvoorbeeld ook eventuele ongewenste componenten zoals bergapteen worden verwijderd (bergapteen is een furocoumarine, die in de zon overgevoeligheidsreacties op de huid zou kunnen veroorzaken).

2 parfumeurs in focus in een bergamot veld bergamot oogst Tanja Deurloo tussen de bergamot oogst 3 verschillende types bergamot voor en na schaven van de schil het wassen

Van links naar rechts, van boven naar onder:
 1. Parfumeurs Andrew en Christophe ook onder de indruk van bergamot velden.
 2. De kersverse oogst wordt aangevoerd van de boeren uit de buurt.
 3. Tanja verrukt over geur, natuur, traditie en techniek.
 4. De 3 types bergamot op een rijtje: Fantastico, Feminello, Castagnaro.
 5. Bergamot voor en na het schaven van de schil (d.m.v. Pelatrice machine).
 6. Verse bergamot vruchten worden gewassen in waterbad.

Video over productieproces bergamot essentiële oliën. Met dank aan Capua1880 voor de openheid, gastvrijheid en inspiratie en speciaal dank aan Christophe Laudamiel voor de uitnodiging.