Grasse parfumhoofdstad van EuropaGrasse wordt wel eens liefkozend de parfumhoofdstad van Europa genoemd. Is deze naam nog wel terecht door de jaren heen, of is het toch meer een toeristische attractie geworden?
Tanja had het genoegen met de DGP (Deutsche Gesellschaft der Parfümeure) mee te kunnen op hun studiereis naar Grasse. Timing had niet beter gekund - de maand mei, de maand dat de beroemde 'Rose de Mai' geplukt wordt en wordt verwerkt tot delicate essences en destillaten.
"Al snel was mijn conclusie dat Grasse nog steeds zijn bijnaam, parfumhoofdstad, verdiend, want naast de inderdaad zeer toeristische parfum 'attracties', zijn er ook nog steeds de prachtigste bloemenvelden en toonaangevende producenten van natuurlijke parfum ingrediënten gezeteld."

Bloemenpracht en bloemenweelde

rozenblaadjes smaken ook heerlijk"De eerste dag werd een bezoek gebracht aan Le Domaine de Manon, al eeuwen actief als kweker van ondermeer de Centifolia roos, die doordat de maand waarin zij bloeit ook „Rose de Mai" wordt genoemd.  Het Musée International de la Parfumerie mocht natuurlijk ook niet ontbreken, maar het hoogtepunt van die middag was een zinnenprikkelende rondleiding en wandeling in de bijbehorende Jardin Botanique de Grasse (buiten Grasse, in Mouans-Sartoux). Letterlijk wat een bloemenweelde en pracht! Het ruiken (en proeven!) van de bloeiende rosa centifolia versus rosa damascena, de lavendel versus de lavandin, de mimosa, de salie, teveel om op te noemen. Onderaan deze blog vind je links naar deze bestemmingen, mocht je gelegenheid hebben om hier, natuurlijk tijdens de juiste bloei-maanden, heen te gaan, ik kan het van harte aanraden."

Waar vakmanschap

rosa centifoliaSophia Grojsman quote"De 3 dagen die volgden werden we met ons kleurrijke gezelschap van overwegend Duitse parfumeurs en andere parfumprofessionals meer dan gastvrij ontvangen door toonaangevende producenten van parfumgrondstoffen, waaronder Mane, Robertet en IFF LMR.  
Dat Monique Remy (de oprichtster en naamgever van LMR, Laboratoires Monique Remy) 's avonds ook bij ons diner langskwam, gaf het diner speciale glans.
Stoomdestillatie, CO2-destillatie, (superkritische) extractie, fractioneren, en dat alles in volle werking: een feestje voor mij als geuren-nerd! In vervolg blog posts zal ik de hernieuwde inzichten op deze prachtige technieken om de geurende essentie uit bloemen en planten te halen, in detail beschrijven. Ook zullen de verschillende ingredienten worden toegelicht."

Parfumeurs in opleiding

IFF LMR"Ook werden we uitgenodigd door Prodarom om het Grasse Institute of Perfumery te bezoeken. Deze school behoort, naast ISIPCA in Versailles en in Paris, tot de leidende Franse opleidingen tot parfumeur.
We krijgen vaak vragen in de winkel voor tips over opleidingen tot parfumeur, onderstaand de links naar deze 3 gerenommeerde opleidingen, met de kanttekening dat het pittig is om een plaatsje te bemachtigen en dat de kosten aanzienlijk kunnen oplopen."  

Handige adressen en links

"Mijn dank gaat uit naar het DGP team die deze echt onvergetelijke reis heeft voorbereid en georganiseerd. Daarnaast speciale dank aan de bedrijven en organisaties die ons meer dan een kijkje achter de schermen lieten nemen en hun expertise en hun passie met ons deelden."