Waar denk je aan bij... gras, jade, krokodil, salie, varen, munt, kikker?
Groen! Je hebt er meteen een beeld bij hoe ‘groene’ geuren zullen ruiken. Eén van de duidelijkste associaties in onze taal die je kunt gebruiken om geuren te omschrijven is kleur. Het ruikt groen, daar kan je je wat bij voorstellen.

De groene geurfamilie: knisperend en krachtig

Binnen de frisse parfums is de groene geurfamilie (vergeleken citrus, fruitig en aquatisch) onterecht onderbelicht. Gelukkig zien we de laatste jaren verschillende parfumcreaties verschijnen die duidelijk geïnspireerd zijn op groen.
Wij worden zo blij van groene geuren, omdat ze zo heerlijk kunnen knisperen en energiek en krachtig zijn. Soms stoer, soms subtiel en zacht.

De opkomst van groene parfums past helemaal in de huidige 'groene' trends op het gebied van design, interieur en mode. Niet voor niets heeft Pantone de kleur “Greenery” (15-0343) tot kleur van het jaar 2017 gekozen.

Groene ingrediënten

greenDe term groen in deze context duidt niet perse op de natuurlijke of biologische oorsprong, maar op de beleving die je er bij hebt: je ruikt de fris- en sappigheid van bijvoorbeeld gras, planten, blaadjes, stengeltjes, hars en of mos.
Een parfumeur heeft op zijn/haar palet veel mooie ingrediënten die een groen gevoel geven, al dan niet natuurlijk, synthetisch en natuuridentiek.

Vers gemaaid gras
Wist je dat de geur van vers gemaaid gras wereldwijd in de top 5 lekkerste geuren wordt genoemd? Cis-3-hexenol is het stofje dat veel in vers gemaaid gras voorkomt en als akkoord in parfums gebruikt wordt.

Galbanum
Helemaal terecht dat galbanum wel eens 'the queen of green' wordt genoemd. Intens groen met een bitter, houtachtig tot scherp, randje. Galbanum is de harsige substantie van het sap van de plant Ferula en wordt zowel als hars en als essentiële olie gebruikt.

Eikenmos

Mossig, aards en bossig. Letterlijk het mos wat op eiken groeit (Evernia Prunasti) wordt veel gebruikt in de chypre- en fougere-geurfamilies. Geeft een diep donkergroen en langaanhoudend effect op de huid. De laatste jaren zijn parfumeurs beperkt in de hoeveelheid eikenmos die mag worden gebruikt (IFRA guidelines). Gelukkig ontstaan er innovatieve eikenmos varianten waarbij de potentiële sensibiliserende stoffen zijn verwijderd en kan de parfumeur weer volop dit mooie ingrediënt gebruiken.

Vioolblad, munt, groene thee, tomatenblad, verveine, hooi
Alle schakeringen groen, de inspiratie is eindeloos, en daarmee het palet van onze parfumeurs om ons te laten genieten van groene parfums! 

Groene iconische parfums

Vent Vert, BalmainDe eerste groene parfums die deze geurfamilie markeren zijn bijvoorbeeld:
• Balmain Vent Vert (1947, door Germaine Cellier; update formule 1992),
• Alliage, Estee Lauder (1972)
• Eau de Campagne, Sisley (1976, 1987, door Jean-Claude Ellena)

Parfumeur Daniela Andrier zette daarna in 2010 een modern groen parfum op de kaart met haar (untitled) voor Maison Martin Margiela.

Top 18 groene selectie Perfume Lounge collectie

Graag nodigen we u uit de verschillende nuances van groen te ontdekken in onze collectie parfums, van mellow zacht groen, via knisperend helder groen, naar diepdonker groen!

Bijvoorbeeld: 
Balmy Days and Sundays, Ineke San Francisco: heerlijk loom in het gras een boek lezen, musky groen met een vriendelijke bloementwist.

Yerbamate, Lorenzo Villoresi: groene thee, hooi, gras, munt, dragon, een veld vol verwarmd door de zon.

Tindrer, Baruti: sprankelend, vrolijk en nostalgisch, als een wandeling door de lentevelden, met verveine en zilverspar.

Lentisque, Phaedon: mediterrane kracht, Pierre Guillaume combineert het hars van de mastiekboom harmonieus met vetiver en labdanum.

Panorama, Olfactive Studio: de Urban Jungle gevangen in een parfum, fascinerende creatie met vioolblad, mirre en licht-bitter wasabi akkoord.

Corsica Furiosa, Parfum d’Empire: fris-knisperend en gepeperd, terechte winnaar van Fifi France Awards 2015.

Odalisque, Nicolai: Patricia de Nicolai op haar best met deze groene chypre, elegant en complex.

Paradis Perdu, Frapin: groen, sappig, aards, Amelie Bourgeois' ode aan het landgoed van Frapin.

Viride, Orto Parisi: transparant groen, Alessandro Gualtieri's creatie, viriel en mannelijk.