bravanariz ernesto and chester

Bravanariz event march 2019

In februari 2019 bezocht 'dappere neus' Ernesto Collado van Bravanariz Perfume Lounge voor een waarlijk sensorische workshop en presentatie van zijn eerste drie landscape scents: Muga, Cala en Bosc.

Ernesto kwam met tassen vol met kruiden, bessen, bladeren en geurende planten. De tafel lag vol met versgeplukte planten uit zijn vaderland. Alle parfumliefhebbers werden uitgenodigd om de planten te ruiken, wrijven en mengen om een unieke geurervaring te creeren op hun eigen huid. In zijn parfums, die hij Landscape Scents noemt, vangt Ernesto de ziel van het landschap waar hij vaak doorheen wandelt. 

Ik vond het geweldig hoe speels deze ervaring was, maar nog meer - hoe het mij uitdaagde om mijn idee van parfum als concept te verbreden. Geuren zijn overal om ons heen, in bloemen, bomen, fruit, aarde en je kan er altijd van genieten! 

Geactiveerd door de workshop met Bravanariz en geënthousiasmeerd door zijn aanstekelijke persoonlijkheid vroeg ik een vriend uit Barcelona om mee te gaan op zo'n natuurwandeling met Ernesto. 

Spoel precies een maand vooruit!

Plants emporda Chester walking

We stonden vroeg op om een paar uur te rijden van Barcelona naar het Els Vilars wijngebied. Zo gauw we de drukte van de drukke stad achter ons lieten, kwam er een gevoel van uitgelatenheid opzetten. Ik was nog nooit in de rijke natuur van Catalunya geweest en al helemaal niet om het zo actief te gaan ruiken en ervaren. Het landschap werd steeds landelijker terwijl we onze bestemming naderden. Op een gegeven moment moest ik even de weg vragen en de mensen kenden Bravanariz en Ernesto. Toen Xavi en ik aankwamen op de afgesproken ontmoetingsplek Cellar d'en Carriel, werden we begroet door de enthousiaste Ernesto en zijn team. Achter het hoofdgebouw en de keuken lag de uitrusting voor onze wandeling klaar in het gras. Het uitzicht over de bergen was spectaculair! Diep de geuren in ademend, de zon op mijn huid, ik was klaar voor een nieuw avontuur. Uit de keuken voorspelden de overheerlijke geuren van kruiden en uien wat we zouden eten bij de lunch, een heerlijke 'mar y muntanya' (zee en bergen).

group walking

Maar eerst was er een 'smelling wild' wandeling te maken!

Iedereen kreeg een schaar, een mand, een paar handschoenen en een sombrero om ons tegen de zinderende zon van Catalonië te beschermen. 

Voordat de reis begon, gaf Ernesto instructies hoe je in het wild ingrediënten mocht oogsten. Jonge planten moest je met rust laten en ook planten met weinig blad en takken werden gespaard. 

Onze groep was erg gevarieerd; vrienden, families, jong en oud.

Het Albera natuurpark is een plek van onverwachte, natuurlijke schoonheid. Ik ben vaak in Cataluyna geweest maar dit was de eerste keer dat ik me ondergedompeld vond in dit schitterende landschap en haar ruige schoonheid. 

Wat een magische en meditatieve ervaring, al mijn zintuigen werden geactiveerd. Het resultaat van onze verzamelde planten en takken zou een olfactorisch portret worden van deze prachtige wandeling. 

Ernesto poiting

Ernesto bleef ons aanmoedigen om de planten te ruiken, aan te raken en zo een verbinding met dit bijzondere landschap aan te gaan. Ik heb vaak gewandeld maar nog nooit was ik zo gefocust op het ruiken van de omgeving. Ernesto's kennis van het natuurpark en de planten is enorm groot en het enthousiasme en humor waarmee hij zijn passie deelt zijn aanstekelijk. Wat een geweldige ervaring om met Bravanariz op pad te zijn.

Een hoogtepunt was een pauze bij de heuvels van Les Morelles. Op een hoogte van 350m bieden de heuvels een prachtig uitzicht over het landschap. Na deze welverdiende rust gingen we terug en verzamelden we nieuwe planten. Xavi's en mijn mand zaten vol met geurende planten. Terug bij Cellar d’en Cariel hadden de geuren uit de keuken zich ontwikkeld in een grand finale van culinaire muziek.

Lavender in bag lunch in the emporda

Een royale tafel voor 12 personen, gedecoreerd met bloemen en planten en volgeladen met locale delicatessen, heerlijke wijn en paella die je het water in de mond deed lopen. Terwijl wij genoten van dit eten, wisselden we elkaar af in het helpen van Ernesto met het distillatie proces van onze geurende planten. 

In een vrachtwagen had Ernesto een ketel voor distillatie en de geuren van het eten mengde zich met het bijzondere aroma van onze eigen olfactorische landscape scent.

Distilling outside perfume perfume distillatedistilling at sunset

Het eindresultaat was een hoeveelheid geurend parfumwater wat Ernesto voor ons bottelde. Heerlijk verfrissend is dit water in het opsprayen, echt verkwikkend. Een kleine hoeveelheid pure geurende olie was ontstaan bij het distilleren en ik was een van de gelukkigen die een klein buisje van deze rijke aromatische olie ontving. 

We vulden onze glazen bij, proosten op een prachtige zonnige en geurende dag in de Albera bergen. Bravanariz' wandelingen zijn een sensorisch magisch avontuur om nooit te vergeten!

Chester en Xavi Ernesto en Chester

Moe maar voldaan, gevoed met heerlijk eten en een prachtig landschap, begonnen Xavi en aan onze terugreis naar Barcelona. Een andere wereld met andere geuren.

Ik denk vaak terug aan die prachtige dag als ik mijn Bravanariz parfum ruik. Het herinnert me eraan hoe belangrijk geur is in ons dagelijks leven en hoe makkelijk het is om al die mooie geuren die de natuur voor ons maakt als vanzelfsprekend te beschouwen. Als ik aan deze reis terugdenk, komt er een glimlach op mijn gezicht ~ ik ben dankbaar dat ik een dappere neus ben!

cami the perfume of a walk in nature