Wie 'Het Parfum' van Patrick Süskind heeft gelezen of de film heeft gezien, kan zich beeldend voorstellen wat enfleurage is.
Enfleurage is een arbeidsintensieve, langzame techniek, vooral bekend uit de 19de en 20ste eeuw, om de geur van vooral delicate bloemen zoals, jasmijn, oranjebloesem of mimosa, te vangen en concentreren.

Koude en warme enfleurage

enfleurage - Annindriya Perfume LoungeIn koude enfleurage worden de bloemen op ramen van glasplaten of fijnmazig doek gelegd die met een dunne laag vet zijn ingesmeerd. Het vet moet zo geurloos mogelijk van zichzelf zijn. Vaak werd dierlijk vet, als reuzel of rundvet, gebruikt; nu zijn plantaardige vetten als sheabutter het meest gebruikt. De geur van de bloemen trekt in het vet, de geurende bestanddelen zijn namelijk sterk olie-oplosbaar. Geregeld worden de bloemen vervangen, steeds worden nieuwe verse geurende bloemen met de hand geplaatst. Dit proces wordt soms wel een maand lang dagelijks herhaald. Na verloop van tijd is het vet voldoende verzadigd, de geurmoleculen zijn nu geconcentreerd in het vet aanwezig.

Bij warme enfleurage worden de bloemen in gesmolten vet gelegd en idem zeer regelmatig vervangen. 

Pommade, extrait en absolue

Pommade is de benaming van het tussenproduct van enfleurage, dus van het vet als het voldoende begeurd is. De pommade wordt vervolgens in alcohol "gewassen": de alcohol neemt hierbij wel de geurstoffen op, maar niet het vet. Vervolgens verdampt de alcohol, zodat een extrait d'enfleurage ontstaat, waar parfumeurs mee kunnen werken.

Enfleurage in Grasse - Annindriya Perfume LoungeVoordat parfumeurs beschikking hadden over meer efficiënte extractiemethodes, geavanceerde alternatieve methoden (zoals CO2 destillatie) en over synthetische alternatieven waren ze aangewezen op deze intrigerende manier van geur conserveren. Heden ten dage werken parfumeurs veel meer met absolues van deze bloemen. Een absolue wordt verkregen door de bloemen in oplosmiddelen te extraheren.

Vanwege de arbeidsintensiviteit is enfleurage een kostbaar en tijdrovend proces en wordt enfleurage (helaas?) nog maar zelden in parfums toegepast.