Is er een verschil tussen parfums voor mannen en vrouwen, is parfum gender specifiek? Een veel gestelde vraag maar waar komt gender in parfums vandaan?

In West-Europa zijn mannen- en vrouwenparfums deels een cultureel fenomeen, een reflectie van de tijd waarin we leven en een deel stereotype, zoals blauw met jongens wordt geassocieerd en roze met meisjes.  
Nu gaan we zelfs zo ver om te stellen dat parfum een kunstvorm is en dat je ook geen muzikale composities hebt, of een Michel-ster restaurant voor vrouwen en mannen. In deze blog zullen we onze gedachten over gender in parfums wat meer uitleggen en we hopen dat je uiteindelijk zult dragen wat jij lekker vindt in plaats van wat je denkt dat je zou moeten dragen.

Tijdsgeest

Het gebruik van parfum bestaat al duizenden jaren en geuren zijn in al die tijd nooit geclassificeerd als 'mannelijk' of 'vrouwelijk'. Dat veranderde eind 19de eeuw toen niet alleen synthetische ingrediënten hun intrede maakten, maar ook de markt veranderde omdat de marketing opkwam. 

Niet alleen hadden tot de 19de eeuw hadden mannen en vrouwen een meer gedefinieerd rolpatroon. Maar ook door de komst van synthetische ingrediënten werd het mogelijk om lichte bloemen- en zachte fantasiegeuren te creëren, kwaliteiten die bijvoorbeeld meer toegeschreven worden aan vrouwen.

De 20ste eeuw, de roaring twenties, was een tijd die veel meer vrijheid voor vrouwen met zich mee bracht. Ze braken letterlijk los uit hun keurslijf, begonnen broeken te dragen, te roken en droegen moderne, gewaagde parfums zoals Tabac Blond (1919), een geur met leer en tabak akkoorden, en Chanel No5 (1921). Deze parfums waren heel anders dan de geuren van voor die tijd. 

Cultureel en individueel bepaald

Geurbeleving is, behalve heel persoonlijk, ook cultureel bepaald. Wat is dat  culturele aspect? Wat wij in West-Europa een vrouwelijke geur vinden, kan in een ander land een totaal andere ervaring geven. Een voorbeeld uit het Midden-Oosten, waar mannen van rozengeuren houden en vrouwen vaak zware houtige geuren met oudh dragen. Dit is behoorlijk anders dan hoe wij dat hier beleven. 

Een ander belangrijk aspect is 'geur associatie', onze reacties op geur zijn gebonden aan onze herinneringen. Als je moeder een bloemenparfum droeg, zal je bloemen eerder associëren met vrouwen. Zoals je ook geuren die je bij je vader of grootvader hebt geroken als mannelijk zal ervaren.

Hoe zit het met het persoonlijke aspect? Omdat een parfum op de huid zich per persoon anders kan ontwikkelen, kunnen hormonen (en die zijn anders bij mannen en vrouwen) ook een rol spelen in hoe de geur ruikt; een specifiek parfum zal nooit helemaal hetzelfde ruiken op hem als op haar.

Onafhankelijke parfumeurs

In de 'niche parfumerie' zitten onafhankelijke (meester) parfumeurs niet vast aan grootschalige marketingcampagnes. Hun parfums worden meer gezien als een kunstvorm en zijn daarmee vrijer van stempels als 'mannelijk' of 'vrouwelijk'. Er zijn immers ook geen tentoonstellingen of concerten alleen voor vrouwen of mannen.

Onze visie

Wij vinden dat je moet dragen wat jij lekker vindt en goed ruikt op jou, ongeacht een label 'voor hem' of 'voor haar'. Jij mag het bepalen, er zijn geen regels behalve, heb plezier en durf te experimenteren!

Mocht je liever wel meer houvast hebben en graag je vrouwelijkheid of mannelijkheid onderstrepen wilt, hebben we enkele hulpmiddelen:

  1. Doe onze Parfumwijzer, daar kan je aangeven voor wie je een parfum zoekt.
  2. We hebben onze collectie in groepen ingedeeld, deze vindt je bij onze parfums op thema
  3. Als je parfum als geschenk wilt kopen voor een ander, hebben we hier specifieke tips.

Kortom, probeer rustig uit, draag het eerst op je huid en geniet van die parfums waar jij je comfortabel bij voelt. Enjoy!