Als parfum liefhebber lees je vast wel eens over het principe van layering, wat is dat nou precies? Onze parfumexpert en hartstochtelijke layeraar Phine, legt u uit wat layering is.

aardlagen - annindriya perfume loungeLaagje voor laagje
Layeren is het over elkaar dragen van meerdere geuren, letterlijk: in laagjes opbouwen. Dat kunnen meerdere parfums zijn maar ook de combinatie van geurende lichaamsverzorging samen met een parfum.

Waarom layering?
Layeren is dé manier om je een parfum een nieuwe twist te geven en te personaliseren, of een parfum dat al jaren in de kast staat nieuw leven in te blazen. Zo kun je je geuren net dat spannende randje meegeven, of juist een heftige parfum kan een frisse of milde 'lift' krijgen.

Een tweede reden voor layering kan zijn om je parfum langer op de huid vast te houden. Het gebruik van een hydraterend lichaamsproduct onder je parfum is de makkelijkste en meest dankbare manier van layeren. Door een bodylotion, olie of creme onder uw parfum te dragen, blijft het parfum beter en langer waarneembaar, omdat de geurmoleculen zich als het ware beter kunnen nestelen. Het werkt zoals een primer bij make-up; je creëert een egaal 'canvas' voor je parfum. Het kan een geurloos lichaamsproduct zijn, maar natuurlijk ook een geparfumeerde variant zijn.
Basic layering is het gebruiken van bad en body producten uit dezelfde lijn als je favoriete parfum. Zo krijgt je geur meer diepte en houdt hij nog langer.

Praktische tips
In de praktijk is het een zaak van experimenteren en proefondervindelijk de juiste combinaties vinden. Als u zelf wilt beginnen experimenteren met layeren, is het goed om voorzichtig te beginnen. Combineer de geuren voordat u gaat douchen of als u niet de deur uit hoeft. 

Photo by Deniz Altindas on UnsplashGeurnoten zoals amber, roos, musk en citrus lenen zich goed om mee te layeren. Zo maakt musk het geheel smeuiiger en zwoeler en zorgt citrus voor een heldere, verfrissende noot. "Als je een bepaald ingrediënt in een parfum wilt accentueren (amp up the volume), bijvoorbeeld de oranjebloesem in de Terre de Sarment van Frapin, of de iris in Tabac Blond, dan kun je de geur het beste layeren met een parfum (of body cream) waarbij oranjebloesem of iris de 'hoofdrol' speelt. En zo verder.." tipt Phine.

Werk steeds van zwaar naar licht. Dat geldt enerzijds voor de textuur - vet gaat voor alcohol - maar ook voor de geur. Phine: “Spray zwaardere parfums, zoals houtige en oriëntaalse, als eerste op zodat ze hun lichtere, vluchtige soortgenoten niet overheersen.” Je zult misschien even moeten experimenteren met de juiste verhouding, zoals bijvoorbeeld één spray van de zware en twee van de lichte.

Ideaal ook om te layeren zijn de minimalistische geuren met slechts enkele hoofdingrediënten, zoals Iso-E-super, Ambroxan of musk. Deze minimalistische parfums, zoals Le Musc & La Peau of Attache-moi, nodigen uit om te spelen en te combineren.

Voorbeelden
Bekijk ook onze collectie 'geuren om mee te layeren'. 
Hieronder staat parfums die bijna overal mee te layeren zijn:

  • Le Musc & la Peau, Parfumerie Generale, eau de parfum: smeuiige layering-geur om een warme, musky en sensuele diepte aan andere geuren te geven. Werkt met name goed bij 'florals'.
  • Le Musc & la Peau bodylotion: vergelijkbare effecten maar dan in de vorm van een bodylotion om te combineren met vele parfums.
  • Bergamote, The Different Company: geeft geuren een zonnige citrus bergamot top.
  • À la Rose Bodycream, Maison Francis Kurkdjian: verzorgende bodycream als basis om geuren een bloemig, rozige twist te geven.
  • Neroli Ad Astra bodylotion, Pierre Guillaume: geeft het parfum dat je erover heen draagt een zonnige neroli top.

Ter inspiratie enkele fijne combinaties uit onze collectie:

  • Teint de Neige (Lorenzo Villoresi) en Musk (Lorenzo Villoresi) in combinatie krijgt de poederige Teint de Neige een zwoele muskachtige zweem, een “nude” musky, sensuele volheid, die lekker lang aanhoudt.
  • Brulure de Rose en L'Eau de Circé (Parfumerie Générale) of met Jardin de Kerylos (Parfumerie Générale), geeft een spannende fruity floral.
  • Intrigant Patchouli (Parfumerie Générale) met Harmatan Noir (Parfumerie Générale), geeft frisheid aan de patchouli en sandelhout in Intrigant Patchouli.

Er is veel geschreven over layering, wil je meer lezen? Dan raden wij deze blogs aan: Bois de Jasmin en Perfume Shrine.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen, wat zijn jouw favoriete geslaagde combinaties? We lezen het graag onder deze blog!