Wat zijn de verschillen tussen eau de toilette, eau de parfum en parfum? In de parfumerie hoor je vaak termen als parfum, eau de cologne, eau de parfum of extrait de parfum. Graag leggen we uit wat hiermee precies bedoeld wordt. Over het algemeen geldt, hoe meer parfumolie in een flesje, hoe hoger de concentratie en hoe sterker de geur.

perfume concentration - Annindriya Perfume Lounge

Het gaat om het gevoel

Concentraties in parfum zijn een manier om te beschrijven hoe sterk een parfum ervaren zal worden. Zoals bovenstaande afbeelding laat zien, kan je dus kiezen wat voor soort geurbeleving jij fijn vindt in jouw parfum. 
Er zijn ingrediënten die zo sterk zijn dat ze qua concentratie (dus oplossing parfumolie in de alcohol) een eau de toilette zouden zijn maar qua sterkte (geurbeleving) een extrait de parfum zijn. Deze worden, om verwarring te voorkomen, toch als een extrait beschreven omdat het 'in the end of the day' meer om de beleving van de geur gaat dan om technische omschrijving van de concentratie.

Mengsels, vaak verdund met alcohol

Al die termen zijn benamingen voor verschillende intensiteiten, ofwel concentraties van het pure parfum, de olie waarin de geurstoffen opgelost zijn tot hun hemelse samenstelling.
Een parfumeur maakt een creatie door soms wel meer dan 100 verschillende geurende ingrediënten te mengen. Dit wordt een puur parfum of de parfumolie genoemd.
Het is een olie-achtig en vaak vrij stroperig mengsel. Voor het gebruiksgemak, om de juiste sterkte te kunnen verkrijgen en om de veiligheid op de huid te waarborgen, wordt de parfumolie vermengd met een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is meestal alcohol (ethanol) maar kan ook een geurloze olie of was zijn (zoals amandelolie of bijenwas).

Alcohol wordt het meest toegepast als oplosmiddel (vaak met een kleine hoeveelheid water). Het maakt het totale product goed te verstuiven, de alcohol vervliegt snel en verspreid de geurende bestanddelen mooi over de huid en door de lucht. Verder heeft alcohol relatief weinig eigen geur en geeft het een verkoelend verfrissend effect.

What's in a name?

De meest gebruikte termen lichten we hieronder toe. De aangegeven percentages parfumolie zijn gemiddelden, er is namelijk geen wetgeving of verplichte precieze standaard. Dit zijn gebruikelijke concentraties en termen zoals men in onze branche, de parfumindustrie, meestal gebruikt en tegenkomt.
Eau Fraiche, Aftershave en Body Splash Speciaal ontworpen als een lichte opfrisser, veel gebruikt in warme klimaten en/of als als all-over splash over je gehele lichaam (gemiddeld 1-3 % parfumolie). Ook kun je de traditionele aftershaves vaak onder deze categorie plaatsen. 

Eau Fraiche of Body Mist

Een eau fraiche of body mist is een zeer licht geconcentreerde spray. Door de lage concentratie parfumolie kan je deze vaak over je hele lichaam gebruiken om je te verfrissen op warme dagen. De ingrediënten in een eau fraiche en body mist zijn vaak lichte ingrediënten zoals citrus, zacht aquatische ingrediënten of musks. Qua sterkte zijn deze iets minder geconcentreerd dan eau de colognes.

Eau de Cologne

perfume - Annindriya Perfume LoungeEen traditionele eau de cologne is opgebouwd uit veel citrus, zoals bergamot, petit-grain en citroen, naar het recept van de eerste eau de cologne (Kölnisch Wasser, het water uit Keulen) uit 1709! Tegenwoordig wordt eau de cologne ook gebruikt voor parfums waar de concentratie lager is dan een eau de toilette (gemiddeld 2-5% parfumolie).
Benieuwd naar eau de colognes? Bekijk hier alle eau de colognes. Nu zijn er de laatste jaren ook eau de colognes verschenen met een hoge concentratie parfumolie maar die qua gevoel en frisheid doen denken als een eau de cologne.

Eau de Toilette 
Eau de toilette is al jaren de meest voorkomende sterkte bij geuren. Een eau de toilette is fijn voor dagelijks gebruik en afhankelijk van de kwaliteit en opbouw van de geur kun je er nog steeds urenlang plezier van hebben. Gemiddeld bevat een eau de toilette tussen 6 en 12% parfumolie. Bekijk naar onze uitgebreide selectie van eau de toilettes.

Eau de Parfum

Eau de parfums zijn net weer een stukje intensiever, luxer en voller dan eau de toilettes. Hier heb je de hele dag, avond of nacht geurplezier van! De meeste eau de parfums bevatten tussen 10 en 20% parfumolie.
Benieuwd naar onze selectie eau de parfums?

Extrait de parfum of parfum

Kan een parfum voor jou niet sterk genoeg zijn en wil je nog een stapje luxer en geconcentreerder dan kom je bij de extrait de parfums, parfums en parfum oliën. Deze bevatten gemiddeld tussen 20-40% parfumolie en kunnen zowel op alcohol als op oliebasis zijn.
De meest potente, krachtige en daardoor ook meest kostbare geuren zijn parfums, ook wel extrait de parfum genoemd. Ze blijven door de hoge concentratie het langst op de huid waarneembaar. Breng parfums daarom spaarzaam aan, hetzij door voorzichtig sprayen, hetzij door met schone vingertoppen aan te brengen "just a dab." Zoals Gabrielle (Coco) Chanel al zei "op die plaatsen waar je gekust wilt worden".

Ontdek onze collectie parfums.
 

Solids teint de neige solid - Annindriya Perfume Lounge
Een bijzondere klasse zijn de parfums in vaste vorm, de zogenaamde solids of parfum solide. Het grote voordeel is dat deze geen alcohol bevatten en dus heel praktisch mee op reis kunnen. Ook kun je heel discreet parfum (opnieuw) opbrengen. Daarnaast zijn de verpakkingen ware hebbedingetjes. Zie bijvoorbeeld deze begeerlijke solid uit Florence.
Veelal bevat een solid een vergelijkbare hoeveelheid als een eau de parfum.

Hairmists
Wist je dat parfum bestanddelen zich heel goed hechten aan haar? Wat een heerlijk gevoel om je lokken in je favoriete parfum te hullen. Hairmists zijn speciaal gemaakt om je haar mee te begeuren; ze bevatten minder of geen alcohol - om eventuele uitdroging van het haar te vermijden - en er zijn verzorgende bestanddelen aan toe gevoegd. Zodat jij onbezorgd kan genieten van je favoriete parfum in je haar. Omdat geurmoleculen zo goed hechten aan haar, komt de sterkte overeen met die van een body mist zodat de geur subtiel blijft.

Verschillende of dezelfde formules tussen concentraties?

Het verschilt per parfumeur, merk en geur of de parfumeur voor een verschillende drager of sterkte de formule aanpast. Als er van een geur bijvoorbeeld een eau de toilette en een eau de parfum bestaan, kan het zijn dat de formules identiek zijn en alleen in concentraties verschillen, maar het kan ook zijn dat de formule is aangepast.
Zo kan de parfumeur bij de eau de toilette nadruk leggen op het lichtvoetige en transparante karakter en bij de eau de parfum de diepere en sensuele elementen van de geur meer belichten.

Wat past bij mij? Een kwestie van uitproberen!

Welke drager of concentratie het beste bij jou past, dat is een kwestie van uitproberen en op je huid dragen. Ook kan het seizoen of de gelegenheid hierbij meespelen. In de zomer voelen veel mensen zich prettiger bij lichtere parfums of concentraties terwijl je in de winter misschien voor comfortabele maar zwaardere geuren kiest.
Dus, ga ermee spelen - er is geen goed of fout - en geniet vooral van je parfums!