Natuurlijk wil je je ook volop van parfum genieten in de zomer. Want wat is er lekkerder dan een geur die volop de zomer laat beleven? Zoals wanneer je zonnebrand ruikt en je meteen weer op die vakantie terug bent. Of juist parfums te dragen die je verfrissen en koelte brengen op warme dagen als het wat broeierig aanvoelt.

Tegelijkertijd kan de UV straling van de zon in combinatie met parfums je huid irriteren. Wij geven tips over hoe je optimaal en veilig in de zon kunt genieten van jouw parfum.

sun on skin - Annindriya Perfume Lounge
Wat is belangrijk om te weten als je de zon in gaat met parfum?

Als je vol de zon in gaat, zoals op het strand of een zonovergoten terras, ben dan terughoudend met parfumgebruik. Zeker op die delen van de huid die direct en vol blootgesteld zijn aan zonlicht. Bepaalde ingrediënten die ook in sommige parfums worden gebruikt, kunnen namelijk een overgevoeligheid veroorzaken voor UV licht en pigmentvlekken geven.
Vooral etherische olie uit lavendel en citrusvruchten kunnen irritatie veroorzaken. Ook wanneer deze ingrediënten bijvoorbeeld in huidverzorging zoals massage olie worden gebruikt. Onder aan dit blog hebben we informatie opgenomen van de Nederlandse Cosmetica Vereniging over zon en cosmetica gebruik.

Hoe gebruik je parfum veilig?
Als je wilt genieten van je parfum in de zomer, kun je parfum het beste op plaatsen sprayen die weinig zon zien, bijvoorbeeld onder je kleding of onder je lange haar. Maar denk ook eens aan je shawl, handdoek, ín je haar of op kleding. Er zijn van steeds meer parfums ook speciale hair mists te krijgen.
Wees wel voorzichtig bij delicate stoffen als zijde en bij niet kleurechte stoffen: parfums kunnen hier vlekken veroorzaken. 
Op deze manier kun je genieten van je favoriete geur, terwijl je geniet in de zon!

Onze suggesties zomerse parfums
Wat brengt jou in de fijnste zomerse stemming? Verkoelend, exotisch, kleurrijk: kijk eens via de zoekfunctie waar je favoriete zomerse ingrediënten in zitten: wat te denken van frisse munt, kokos, vijg, aardbeien, neroli, jasmijn!

Dit is een greep uit onze collectie van zon in een flesje:
  • Sable et Soleil van Phaedon: de tropische zon op je crèmige huid.
  • Still Life in Rio van Olfactive Studio: met een rum cocktail in de hand!
  • Musc Monoi van Nicolai: de blije verzorgde geur van zonnebrandlotion.
  • Aura Maris van Lorenzo Villoresi: al de frisheid van de Mediterrane zee en kust.
  • Entre Ciel et Mer van Pierre Guillaume La Croisiere: begeerlijke maritieme geur.
  • Eau Radieuse van Humiecki & Graef: verkwikkend en verkoelend.
  • Sex and the Sea van Francesca Bianchi: sensueel en onderscheidend!
  • Azemour van Parfum d'Empire: waan je in een sinaasappel boomgaard in Marokko.
  • Aqua Celestia van Maison Francis Kurkdjian: sprankelende frisheid.
  • Dilettante van Hiram Green: een ode aan oranjebloesem, 100% natuurlijk.

Bron Nederlandse Cosmetica Vereniging: 
Welke producten kunnen huidirritaties geven bij het zonnen?

girls in sun - Annindriya Perfume LoungePersoonlijke verzorgingsproducten worden met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Er bestaat een (zeer) kleine kans – iedere huid reageert anders - dat je een reactie krijgt bij gebruik van een product en blootstelling aan de zon. Producten die een reactie kunnen veroorzaken bij gebruik en blootstelling aan de zon zijn: medicijnen, sommige parfums (zie onderstaand) en UV-filters in anti-zonnebrandmiddelen. Ook bepaalde middelen tegen muggenbeten, sommige etherische oliën (bijvoorbeeld: bergamot, sinaasappel, grapefruit, citroen, limoen, lavendel), ook bepaalde planten (zoals berenklauw, selderij, peterselie, dille of Sint-janskruid) kunnen mogelijk een reactie veroorzaken. In huidverzorgingsproducten zijn de concentraties van deze stoffen doorgaans te laag om in combinatie met blootstelling aan de zon huidirritatie te kunnen veroorzaken.

In deze gevallen gaat het om een foto-allergische reactie, een allergie voor een stof als er ook blootstelling is aan UV-licht en niet bij blootstelling aan het product zelf (dat wordt contactallergie genoemd). De kans op een foto-allergische reactie is naast de concentratie ook afhankelijk van een groot aantal andere factoren, zoals zonkracht, de hoeveelheid van product dat wordt aangebracht, de persoon zelf, enzovoort.
Los van de oorzaak, ga uit de zon als je huid vreemd reageert zoals bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg eventueel je huisarts.

Kan ik parfum dragen als ik de zon in ga?
In combinatie met zon kunnen sommige parfums een (allergische) reactie veroorzaken. Iedere huid is uniek en het kan zo zijn dat je gevoelig bent voor een bepaalde stof in parfums en in combinatie met UV-stralen komt deze tot uiting. Deze reactie treedt meestal 24 tot 48 uur na de zon blootstelling op.
Los van de oorzaak, ga uit de zon als je huid vreemd reageert zoals bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg eventueel je huisarts.