De zomer is in het land en de zon staat vrolijk te branden. Natuurlijk wil je je ook van jouw parfums genieten in de zomer. Want jouw favoriete geuren kunnen die zomerse momenten net wat meer glans geven. Of juist verfrissen op die warme dagen en zwoele nachten.

Maar tegelijkertijd kan de UV straling van de zon in combinatie met parfums je huid irriteren. Wij schreven een blog over waar je op moet letten als je veilig van je parfums wilt kunnen genieten.

girls in sun - Perfume Lounge Wat is belangrijk om te weten als je de zon in gaat met parfum?

Als je vol de zon in gaat, zoals op het strand of een zonovergoten terras, ben dan terughoudend met parfumgebruik. Zeker op die delen van de huid die direct en vol blootgesteld zijn aan zonlicht. Vooral hals en decolleté zijn plekken waar de huid gevoelig is. Bepaalde stoffen die ook in sommige parfums worden gebruikt, kunnen een overgevoeligheid veroorzaken voor UV licht en pigmentvlekken geven.
Vooral etherische olie uit lavendel en citrusvruchten kunnen irritatie veroorzaken. Ook wanneer deze ingrediënten bijvoorbeeld in huidverzorging zoals massage olie worden gebruikt. Onder aan dit blog hebben we informatie opgenomen van de Nederlandse Cosmetica Vereniging over zon en cosmetica gebruik.

Hoe gebruik je parfum veilig?
Als je wilt genieten van je parfum in de zomer, kun je parfum het beste op plaatsen sprayen die weinig zon zien, bijvoorbeeld onder kleding of onder of in je lange haar. Maar denk ook eens aan je shawl, handdoek of op kleding. Wees wel voorzichtig bij delicate stoffen als zijde en bij niet kleurechte stoffen: parfums kunnen hier vlekken veroorzaken. Er zijn van steeds meer parfums ook speciale hair mists te krijgen.  Op deze manier kun je genieten van je favoriete geur, terwijl je geniet in de zon!

Onze suggesties zomerse parfums
Bij stijlen van parfums die je in de zomer kan dragen, kun je bijvoorbeeld denken aan: exotisch & zomers, verfrissend, zwoel. Kijk ook eens via de zoekfunctie waar je favoriete zomerse ingrediënten in zitten: denk aan frisse munt, kokos, vijg, aardbeien, neroli, jasmijn!

Bron Nederlandse Cosmetica Vereniging: 
Welke producten kunnen huidirritaties geven bij het zonnen?

sun on skin - Annindriya Perfume Lounge Persoonlijke verzorgingsproducten worden met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Er bestaat een (zeer) kleine kans – iedere huid reageert anders - dat je een reactie krijgt bij gebruik van een product en blootstellen aan de zon. Producten die een reactie kunnen veroorzaken bij gebruik en blootstellen aan de zon zijn: medicijnen, sommige parfums (zie onderstaand) en UV-filters in anti-zonnebrandmiddelen. Ook bepaalde middelen tegen muggenbeten, sommige etherische oliën (bijvoorbeeld: bergamot, sinaasappel, grapefruit, citroen, limoen, lavendel), ook bepaalde planten (zoals berenklauw, selderij, peterselie, dille of Sint-janskruid) kunnen mogelijk een reactie veroorzaken. In huidverzorgingsproducten zijn de concentraties van deze stoffen doorgaans te laag om in combinatie met blootstellen aan de zon huidirritatie te kunnen veroorzaken.

In deze gevallen gaat het om een foto-allergische reactie, een allergie voor een stof als er ook blootstelling is aan UV-licht en niet bij blootstelling aan het product zelf (dat wordt contactallergie genoemd). De kans op een foto-allergische reactie is naast de concentratie ook afhankelijk van een groot aantal andere factoren. Dit is bijvoorbeeld de kracht van de zon, de hoeveelheid van het product dat wordt aangebracht, de huid van de persoon zelf etc.
Los van de oorzaak, ga uit de zon als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg je huisarts bij twijfel.