Je hoeft niet 10 parfums in je kast hebben staan om te kunnen variëren met geur. Één parfum kun je al op meerdere manieren dragen en met twee of drie parfums kun je al creatief veel combineren. 

Ook kan het zijn dat je als parfumliefhebber, met een uitgebreide parfumgarderobe,  periodes of situaties hebt, dat je mogelijk maar één of enkele parfumflessen tot je beschikking hebt, bijvoorbeeld op reis.

Varieer in hoeveelheid en manier van aanbrengen

De hoeveelheid en de manier waarin je het parfum opbrengt, maakt al een verschil en geeft meerdere effecten. Wist je bijvoorbeeld dat het sprayen over je huid of juist het met de vingertoppen aanbrengen van 'just a dab perfume' al een verschil in geurbeleving geeft?
Probeer het maar eens uit. Start de dag met een subtiele spray, start de volgende dag met royale decadente sprays of breng je parfum direct uit de flacon op je huid aan. De vluchtige topnoten zullen meer tot leven komen bij het sprayen, de diepte van een geur zul je meer waarderen bij het direct op de huid deppen of smeren.

Haar, kleding en of huid

skin cream - Perfume LoungeEen ander groot verschil ontstaat als je je geur op een andere plaats of op andere ondergrond gebruikt.
Voor een meer bescheiden en intiem effect, kun je het beste je parfum opbrengen dicht op je (warme) huid, met een klein, kort spuitje subtiel achter je oren en/of in je decolleté. Breng ook een weinig op je polsen of in je binnenkant van je elleboog, dan kan jij gedurende de dag af en toe even met aandacht heerlijk aan je zelf snuffelen.

Door het parfum juist wat royaler bijvoorbeeld in je nek (en wat te denken bij blote benen van je knieholtes..) te dragen, laat je wat meer een geurend spoor (sillage) na voor je omgeving.

Je kunt je favoriete geur ook als een soort voile dragen, en luchtig verstuiven over je haar en je kleding waardoor het parfum heel lang zacht om je heen 'danst' en ook de mensen om je heen. Parfum is namelijk nog langer in haar en kleding waar te nemen dan op de huid. Door de warmte van huid, vervliegt je parfum namelijk sneller. Elke keer als je je haar beweegt, of als je zelf beweegt, ruik je weer een vleugje parfum! Van enkele merken zijn er zelfs ook speciale, verzorgende hairmists verkrijgbaar.

Layering

bath - Anita AustvikaOm je geur in 'etappes' te dragen, kun je 's morgens vroeg beginnen met een paar sprays van je favoriete parfum te mengen met je bodylotion. Zo begin je de dag zacht geparfumeerd. Gedurende de dag kun je 'bij-sprayen' voor de gewenste concentratie.
Extra bonus, door je parfum te 'layeren' met een bijbehorende geparfumeerde bodylotion, is de geur-beleving uiteindelijk intensiever en hecht de geur langer aan de huid. 

Wat dacht je van in bad met je favoriete geur? Heerlijk, een paar sprays in je badwater geeft al een enorm effect door het warme water! 

Combineer meer

Last but not least, het combineren van parfums - over elkaar heen dragen - maakt dat je weer een nieuw parfum creëert voor jezelf. Je kunt experimenteren met verschillende parfums: zie onze blog "Laagje voor laagje: 'layering' ontrafeld".