In de zoektocht naar je favoriete parfums, is het kennen van de term 'geurfamilie' een heel handig hulpmiddel. Wat betekent geurfamilie precies en welke geurfamilies zijn er? 

Wat is een 'geurfamilie'?
Geurfamilies zijn een manier om alle verschillende parfums te categoriseren. Je kan het een beetje vergelijken met muziek indelen in muziek genres. Bij geurfamilies zijn parfums gegroepeerd naar opbouw of specifieke ingrediënten. Zoals alle bloemengeuren bij elkaar noemen we de floral-geurfamilie, of de zoete snoeperige parfums groeperen we met de term gourmand.

Manieren om te groeperen komen al langer voor in het wijnproeven. Vanuit de vraag naar een basisclassificatie over parfums ontstond dat vorige eeuw ook voor parfums. De allereerste publicatie was het Odor Effects Diagram in 1949 door Paul Jellinek. In 1983 heeft Britse geurenspecialist Michael Edwards het eerste Fragrance Wheel samengesteld. 

Hoe werken wij met geurfamilies?
Wij hanteren in de Perfume Lounge een variant op dat Fragrance Wheel van Michael Edwards, uitgebreid met extra geurfamilies. Door de explosie aan nieuwe geuren in de markt en de creativiteit van parfumeurs, kan de cirkel verder uitgebreid worden met verschillende groepen zoals minimalistic, amber en gourmand. Deze geurfamilies zal je op onze website ook terugvinden, zodat je bij elk parfum kunt zien tot welke geurfamilie(s) het behoort.

geurfamilies

Wat je vaak ziet, is dat veel parfums in meerdere categorieën tegelijk vallen. Zo zijn er parfums die fruity en green zijn, of oriental en aromatisch.

Overigens zeggen geurfamilies niets over of een parfum meer mannelijk of vrouwelijk is. Lees hierover ook onze blog "Is parfum genderspecifiek?".

Hoe kunnen geurfamilies je helpen bij het kiezen van parfums?

Als je zelf op zoek bent naar een parfum kan het helpen om te weten welke geurfamilies jou aanspreken. Als je heel erg van de geur van leer houdt, kun je op ontdekkingstocht gaan in de dry woods-familie. Houdt je van zoet en comfortabel, word jij vast heel blij bij het ruiken en dragen van gourmand parfums.

Zo brengen we bij een persoonlijk parfumadvies, onze unieke Perfume Profilings,  je comfortzone voor alle geurfamilie volledig en kaart.

Hier volgt een globale beschrijving van de geurfamilies en hun basis karakter. Klik op de cirkel van de geurfamilie om meer te ontdekken en de bijbehorende parfums te vinden: 

 

bloemige parfums

 

Floral
Parfums waar een of meerdere bloemen de hoofdrol spelen.

 
soft floral - geurfamilie - poederig en schone parfums
Soft floral
Verzorgde bloemige geuren met een schoon, poederig en soms bijna zepig gevoel. Door het specifieke toevoegen van aldehyden krijgen deze parfums als het ware een lift en sprankelen ze nog meer. 
 
floral oriental parfums
Floral oriental
De verleidelijk combinatie van bloemig en orientaals, ook wel florientals genoemd. Het hart van een bloemige oriëntaalse parfum bevatten bloemen, vaak gemengd met zoete harsen en specerijen op de basisnoten van sensuele amber.
 olfactive family - oriental - annindriya perfume lounge Oriental
Oriëntaalse geuren zijn kruidige, warme geuren, waar u een vleugje van de exotische orient in kan ruiken. Vaak zijn het sensuele, wat zwaardere melanges van orientaalse harsen, weelderige bloemen, vanille en musk. 
 olfactive family - woody oriental - annindriya perfume lounge Woody oriental
Het beste van houtachtige geuren gecombineerd met het warme uit de orientaalse geurfamilie. Hier spelen bloemen geen hoofdrol maar overheersen de houtnoten, zoals sandelhout vaak vergezeld door patchouli voor een aards karakter. 
 olfactive family - woody - annindriya perfume lounge Woody
De pracht en diepgang van houtsoorten. Aardse volle noten van bijvoorbeeld sandel, ceder, palo santo en of gaiac hout. Dan weer aardser door veel patchouli, soms cremig door sandelhout, droger door cederhout of zoutiger door vetiver. 
 olfactive family - leather - annindriya perfume lounge Dry woods
Een geurfamilie waarbij het karakteristieke van leer wordt gevangen. Zoals het rokerige van licht gebrand hout, of bijvoorbeeld van tabak. Hij wordt dry woods genoemd omdat er vaak 'droge' noten in zitten. Roaring twenties vibe!
 olfactive family - gourmand - annindriya perfume lounge Gourmand
Gourmand is de naam voor de groep parfums die naar zoete lekkernijen ruiken. Denk aan chocola, karamel, hazelnoten, vanille of koffie. 
Het zijn zoete geuren, soms bijna snoeperig met veel vanille, tonkabonen of gekarameliseerde suiker.
 olfactive family - chypre - annindriya perfume lounge Chypre
Een klassieke chypre heeft een gelaagde opbouw van frisse bergamot, een elegant volbloemig hart en een mossige, aardse basis met eikenmos, cistus labdanum en patchouli. Nu ook als modernere en lichtvoetigere (neo)chypres te vinden.
olfactive family - citrus - annindriya perfume lounge Citrus
Parfums waar de zonnige sprankelende geuren van citrusvruchten de hoofdrol spelen. Bergamot, citroen, sinaasappel, grapefruit, yuzu, limoen: zesty pleasure!
olfactive family - fruity - annindriya perfume lounge  

Fruity
Fruitig, vrolijk, kleurrijk. Van appel, kers en vijg tot exotisch fruit als perzik, mango of lychee, in deze geurfamilie vindt je parfums met allerlei soorten heerlijk fruit.

olfactive family - green - annindriya perfume lounge Green
Groene geuren worden zo genoemd, omdat je het gras, blaadjes, stengeltjes van planten of mos de boventoon voeren. Energieke varianties van knisperig groen tot donker meer mossig.
 olfactive family - aquatic - annindriya perfume lounge Water
Transparante frisse geuren, die doen denken aan het verfrissende van water. Helder, tikje schoon en verfrissend.
 olfactive family - fougere - annindriya perfume lounge Fougère
Fougère geuren zijn kruidig en aromatisch. In een klassieke fougère zit vaak lavendel, het naar hooi-ruikende coumarine (synthetisch of uit tonkabonen) en eikenmos. 
 olfactive family - abstract - annindriya perfume lounge Minimalistic/abstract
Deze parfums, die zo anders zijn dat we ze een eigen geurfamilie hebben gegeven. Vaak ruiken deze geuren niet direct herkenbaar, zelfs niet naar een parfumistisch parfum. Je zou het sneller omschrijven als een zweem, een meer abstracte geur. Vaak opgebouwd met maar enkele ingrediënten.
 olfactive family - aromatic - annindriya perfume lounge Aromatic
Aromatische parfums hebben veel overeenkomsten met fougere parfums. De hoofdrol gaat echter nu naar (groene) kruiden als rozemarijn, tijm, peper, en ontbreken voor fougere typerende lavender en hooi achtige tonen.   
 olfactive family - powdery - annindriya perfume lounge Powdery
Poederig als gezichtspoeder, lipstick en talcum powder. Poederige geuren kunnen variëren van knuffelig en vriendelijk, naar verzorgd vrouwelijk, tikje zepig tot sensueel, spannend boudoir-achtig. Veel poederige geuren behoren ook tot de soft floral familie.
 olfactive family - amber - annindriya perfume lounge Amber
Sensuele amber geuren, elegant, vol, licht dierlijk en intiem. Lees meer over het ingrediënt amber.