Een vaak gehoorde klacht: "Ik ruik al snel mijn parfum niet meer na het opdoen…" Het leek ons een goed idee om voor deze vaak gehoorde klacht een paar redenen op een rijtje te zetten.
Lichte parfums

bloemen ruiken

Het kan zijn dat je parfum ook daadwerkelijk vervlogen is, lichte, met name (maar zeker niet alleen) citrus-achtige geuren zijn vluchtiger en verdwijnen ook sneller. Fijn als je dan een kleine tasverstuiver bij je hebt om zo nog een beetje op te kunnen doen.

Mocht je parfum vooral bestaan uit wat vluchtigere topnoten, kun je er ook voor kiezen om te layeren (zie blog) door bijvoorbeeld een houtige (l'Eau Guerriere), musk (Silver Musk - Nasomatto) of patchouli (Lorenzo Villoresi) geur erover heen te sprayen. Le Musc et la Peau is ook een favoriet voor het 'layeren' met veel geuren, met name florals.

Concentraties
Ook kan je denken aan een sterker geconcentreerd parfum. Sommige merken bieden de keuze: een mooie eau-de-toilette, of juist een sterkere eau-de-parfum of extrait-de-parfum. Kijk maar eens in de collecties van Lorenzo Villoresi en Maison Francis Kurkdjian, waar geuren vaak in verschillende concentraties verkrijgbaar zijn.

Droge huid

Het kan zijn dat je een hele droge huid hebt en dat parfum in het algemeen sneller ‘verdwijnt’. In dit geval is bodylotion, bodycream (Aqua Universalis scented body cream) of olie de beste oplossing. Want een goed gevoede huid houdt je geurmoleculen beter ‘vast’.

Gewenning 

Een andere belangrijke reden waarom je je eigen geur niet ruikt, is ‘olfactory fatigue or adaptation’. Dit betekent dat je gewend raakt aan een geur en daardoor niet meer goed waarneemt. Als je afwisselt van geur van tijd tot tijd, kun je dit voorkomen. We noemen dit een 'parfumgarderobe': een selectie van parfums waar je van dag tot dag uit kan kiezen, afhankelijk van je stemming, activiteit of bijvoorbeeld seizoen.

Een tip voordat je bijspuit

Ook heel belangrijk: mocht je denken dat je parfum niet meer waar te nemen is, check altijd eerst even met je omgeving alvorens bij te spuiten, vaak ruiken andere het nog wel!

De volgende geuren kunnen je helpen om de draagduur van jouw parfum te verlengen.