Neroli - oranjebloesem

Oranjebloesem, sinaasappelbloesem, neroli

(afkomstig van de bittere sinaasappelboom, Citrus Aurantium)

sinaasappel bloesemDe toepassingen van deze twee geurende ingrediënten van de (bittere) sinaasappelboom gaan eeuwen terug. Ze worden ook vaak gezien door veel mensen als hetzelfde product en de termen worden door elkaar gebruikt,  maar door de productiemethode is er wel (een klein) verschil.
  • Neroli is het destillaat uit de sinaasappelbloesem (gewonnen door stoomdestillatie).
  • Sinaasappelbloesem absolue (oranger absolue) is het aromatische extract uit diezelfde bittere sinaasappelbloesem (gewonnen door extractie-proces).
Daarnaast zijn er nog meer geurige producten uit deze veelzijdige bittere sinaasappelboom:
  • Petitgrain (bigarade), de essentiële olie uit de takjes en blaadjes.
  • Sinaasappelolie, de koude persing uit de schilletjes van de vrucht.
  • Oranjebloesem water (Eau de Fleurs d’Orangers) is het bijproduct, het destillatiewater ontstaan bij de productie van neroli-olie.

Hoe ruikt het?

Neroli ruikt citrus-achtig, licht bitter, warm, zonnig en romantisch.  Het heeft een oranje kleur, honingachtig, en doet een beetje denken aan jasmijn.
Hoewel neroli en oranjebloesem dus beide van dezelfde boom en dezelfde bloemen komen, ontstaat door het verschil in het productieproces, een ander ingrediënt en dit kun je ruiken. Neroli ruikt iets lichtfrisser dan oranjebloesem, het ruikt als het ware dunner en minder zwaar. Oranjebloesem is wat zoeter en zwaar-bloemiger van karakter en heeft iets van de rijke geur van jasmijn (indolachtig voor de kenners).

Selectie van geuren waar veel neroli of oranjebloesem in wordt gebruikt: