Patchouli

Wat is het?
patchouli in perfumesDe naam patchouli komt van de Tamil taal: ‘patch’ betekent groen en ‘ilai’ betekent blad. De Latijnse naam is Pogostemon cablin.

Veel mensen zullen patchouli kennen uit de jaren ’60 en ’70, de tijd van de hippies. De olie werd toen veelvuldig gebruikt. Het woord patchouli roept bij iedereen associaties op, maar de pure geur is voor velen toch niet heel bekend. Voor sommigen doet de geur gevoelens van vrijheid en blijheid herleven, enkelen hebben er een negatieve geurassociatie bij door het intensieve gebruik (van vaak minder ruikende synthetische varianten) in de jaren zestig.

patchouli drawingPatchouli komt uit Indonesië en is rond de 19de eeuw naar het westen gekomen door de Engelsen die de Zijde-route gebruikten. Nu groeit patchouli ook in China en India. Het is een struik, uit de munt familie, die 1 meter hoog kan worden en goed gedijt op vulkanische grond.

Het donzige blad wordt gebruikt om de olie uit te extraheren. De patchouli olie wordt verkregen door de gedroogde bladeren te destilleren met stoom. Door nieuwe technologie kan het hart van de patchouli-olie gedestilleerd worden. Dit ingrediënt heet patchoulol. Deze olie gebruiken parfumeurs om in parfums een moderne sensualiteit te brengen.
Net als wijn wordt de patchouli-olie na rijping veel dieper, fruitiger en donkerder. Jonge olie is groener en minder complex.

Hoe ruikt het?
Patchouli ruikt gronderig, kruidig, houtachtig, kampferachtig, naar natte aarde en groene bladeren. Je kunt ook licht leerachtige en zelfs zoete tonen ontwaren. Het heeft een donker karakter en brengt diepte en sensualiteit in parfums. Bovenal geeft patchouli een parfum een weldadig en luxe touch.
Patchouli reageert heel sterk op andere ingrediënten. Als je het mengt met bijvoorbeeld vanille krijgt de geur een warm oriëntaals karakter. In combinatie met roos geeft het parfum elegantie en spanning. Terwijl de combinatie patchouli, vanille en (ethyl)maltol aan de basis staat van commerciële ‘gourmand’ successen als Angel (Thierry Mugler) en La Vie est Belle (Lancome).

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Elk jaar wordt er meer dan 1000 ton patchouli-olie geproduceerd. Het merendeel van de olie wordt gebruikt in shampoos, bodylotions en wasmiddelen. Een klein deel van de hoogwaardige oliën wordt in de parfumerie gebruikt. Patchouli vind je veel in chypre, houtachtige en oriëntaalse parfums.

 

Bijzondere parfums met patchouli: