Tuberose

Wat is het?

tuberoseTuberose is een witte nacht bloem en (hoewel de naam anders doet vermoeden) echt geen familie van de roos. De bloem komt oorspronkelijk uit India en Mexico. Uiteindelijk is de bloem geïmporteerd vanuit India naar Europa in de 17de eeuw. Vanaf die tijd is tuberose gecultiveerd in Grasse voor de parfumerie.
De bloem was zeer geliefd bij het Franse hof met Zonnekoning (Lodewijk XIV). De minnares van Lodewijk XIV, Madame de la Vallière, had altijd graag een aantal boeketten met tuberose om haar heen.

De bloemen worden voor zonsopgang met de hand geplukt en daarna bij voorkeur meteen verwerkt. De olie wordt zowel d.m.v. extractie als door enfleurage verkregen.
De bloemen blijven tot drie dagen nadat ze zijn geplukt nog olie afgeven. Daarmee zijn deze bloemen vrij uniek en letterlijk hun gewicht in goud waard. Voor 200 gram tuberose-olie heb je 1200 kilogram knoppen nodig. Hierdoor is het een zeer kostbaar ingrediënt.

Hoe ruikt het?

Tuberose is een prachtige bloem die ontzettend sterk en specifiek ruikt. Je houdt er van of niet, het is letterlijk 'love or hate'. In de natuur zie je vaak dat witte bloemen sterk ruiken. Ze kunnen de bijen en vlinders niet met hun kleur lokken, des te meer met hun geur!
De tuberose ruikt voluptueus bloemig, jasmijn-achtig, honingachtig, soms groen en kan een dierlijk accent hebben. Theatraal en dramatisch in optima forma! In de Engelse taal beschrijft met de geur van tuberose ‘carnal’, letterlijk vertaald in ‘vleselijk’. 

Bijzondere parfums met tuberose: