Ambergris potvis Texel - Annindriya Perfume Lounge

Ambergris kan in de darmen van een klein deel van de mannelijke potvissen ontstaan en is een reactie op de scherpe inktvis-bekken die door de maag in de darmen terecht komen. Er wordt een soort cholesterol-achtige substantie omheen afgezet en dat groeit steeds verder aan. 
Door uitscheiding (via de anus) belanden de brokken op zee, en ze verstenen onder invloed van zout en de zon. Als grijze brokstukken van soms wel enkele tientallen kg spoelt ambergris aan op het strand. 

Doordat het een zeldzame vondst is met hoogwaardige eigenschappen wordt er een hoge prijs betaald voor deze brokstukken. Ambergris wordt door de hoge waarde ook wel 'floating gold' genoemd.
De brokstukken worden vervolgens verpulverd om er een extract of tinctuur van te maken, zodat het in parfums kan worden ingezet.

A once in a lifetime experience for us!

In 2013 spoelde, bij hoge uitzondering, een gestorven potvis aan op Texel, met 83 kg (!) ambergris (een nóg grotere uitzondering) in zijn darmen. De geurexperts van Annindriya hadden het voorrecht samen te mogen werken met Ecomare om de kwaliteit en waarde te bepalen van de ambergris en de verkoop te begeleiden.

Hart van Nederland maakte hier een reportage bij Annindriya Perfume Lounge over.